Pressmeddelande
Från Primärvårdskansliet FyrBoDal
2008-02-05 16:00


Styrelsen för Primärvården FyrBoDal 5 februari 2008

Året som gått i Primärvården FyrBoDal


Vårdcentraler och andra verksamheter har lagt ner mycket arbete på att vara tillgängliga och ge god vård. Telefontillgängligheten har blivit bättre och under 2007 besvarades i snitt 87 procent av samtalen till telefonsvarsystemet TeleQ samma dag. En del arbete kvarstår när det gäller att öka bemanningen i telefonen.
Den nationella vårdgarantin ställer också krav på att primärvården ska erbjuda tid till läkare inom 7 dagar om det finns ett medicinskt behov. Vi klarar detta för 91 procent av patienterna. Det är dock inte alla som vill komma till läkare inom en vecka utan de vill själva välja en annan dag.

Både vårdcentraler och rehabverksamheter har under året genomfört så kallade KUPP-undersökningar – Kvalitet Ur Patientens Perspektiv. Dessa visar att de flesta av våra patienter är nöjda med vården. De anser till exempel att de får bästa möjliga medicinska vård så gott de själva kan bedöma, att de har bra möjlighet att delta i beslut när det gäller sin egen vård och att de får ett gott bemötande.
Tillgängligheten har förbättrats både i telefon och när det gäller möjligheten att få läkartid.
Primärvården FyrBoDals satsning på en ökad rekrytering av blivande specialister i allmänmedicin börjar nu ge resultat. Primärvården anställde 13 läkare under 2007. Under 2008 blir 18 av våra ST-läkare klara (ST=läkare som gör sin specialiseringstjänstgöring).
Förvaltningen har lyckats minska den totala sjukfrånvaron med 3,8 dagar jämfört med 2006, och med 7,3 dagar jämfört med 2005.
Den arbetsmiljöenkät som genomförts visar ett gott resultat när det gäller ledarskap, arbetsgemenskap och engagemang i arbetet. Personalen upplever dock att arbetsbelastningen är för hög och det är ett viktigt område att titta på under 2008.
Primärvården FyrBoDal har en ekonomi i balans och redovisar ett positivt resultat för 2007 på 6,6 miljoner kronor. Den största delen beror på låga läkemedelskostnader. Primärvården har tagit emot 3,5 procent mer patienter under 2007 jämfört med 2006.

Primärvårdsstyrelsen noterar informationen och översänder den till regionstyrelsen.

Sjukskrivningsprojekt

Primärvården FyrBoDal arbetar tillsammans med bland annat Försäkringskassan för att skapa en bättre sjukskrivningsprocess. Inom ramen för detta har flera olika projekt startat under 2007.
Det pågår ett forsknings- och utvecklingsprojekt för att analysera de totala effekterna av projektet. Vi ser redan att de tre kommuner som sänkt antalet sjukpenningdagar mest iVästra Götalandsregionen finns i Fyrbodal.



Kontaktperson: Göran Wennberg, primärvårdsdirektör, tfn 070-606 86 36
Gunilla Josefsson (s), ordf, 070-605 65 38


Läs meddelandet som PDF