- Barnhälsovården arbetar aktivt med att fånga upp nyblivna mammor som mår dåligt. Vi genomför ett vaccinationsprogram för alla barn i FyrBoDal på ett effektivt sätt med en vaccinationstäckning på över 96 procent. Och vi är en av de viktiga förebyggande krafterna för barns och familjers goda hälsa.
Det säger Per Möllborg, barnhälsovårdsöverläkare, när han besöker Styrelsen för Primärvården FyrBoDal för att informera om den Centrala Barnhälsovårdens roll för BVC-verksamheten.
Per bjuder också på lite intressant bakgrundskunskap kring barn och hälsa.
- Barnhälsovården i Sverige är väl utbyggd och förutsättningen för en bra hälsa är naturligtvis att vi når alla. Det är fler som besöker BVC än som deklarerar. Vi har över 99 procents anslutning. Man kan också se kopplingar mellan hälsa och hur stor skillnad det är mellan människors levnadsnivå i ett land. Och man kan göra kopplingar mellan hälsa och hur långa människorna i ett land blir. Med rätt förutsättningar, exempelvis näringsrik mat och en god hälsa, kan vi bli så långa som vi har genetiska förutsättningar till, BVC:s förebyggande arbete handlar inte bara om sjukdomar. Idag arbetar man aktivt med information kring olycksrisker, solskydd, fetma och övervikt och råd för att förebygga plötslig spädbarnsdöd.
- En annan viktig del i barnhälsovården är hembesök och föräldrautbildningar. Det genomförs också på ett bra sätt på de allra flesta håll. Vi kan dock se att där det inte fungerar optimalt så är det en fråga om resursbrist. Där finns det för få sjuksköterskor i förhållande till antal barn. Vi vill satsa vidare på detta för att åstadkomma lika god kvalitet överallt.
Per lyfter också fram barnhälsovården som en verksamhet med väldigt engagerad personal och liten personalomsättning.
Fakta: Centrala Barnhälsovården ingår i Primärvården FyrBoDal och ansvarar för utvecklingen av BVC-verksamheten inom primärvården. Inom Centrala Barnhälsovårdsteamet arbetar barnläkare, vårdutvecklare, psykolog, socionom, dietist samt assistent. De ger stöd och fortbildning till BVC-personalen, håller sig informerade om aktuell forskning och arbetar med fortlöpande metodutveckling, statistikinsamling och kvalitetssäkring.
Telefontillgängligheten allt bättre
Sedan TeleQ infördes har telefontillgängligheten i Primärvården FyrBoDal följts upp varje månad och vi kan se att den stadigt förbättras. Under augusti kom det 49 666 samtal till vårdcentralerna via telefonsvarsystemet TeleQ. Av dessa åtgärdades 91 procent samma dag. 70 procent av vårdcentralerna hade mellan 95 och 100 procents tillgänglighet i telefon i augusti.
Delårsrapport augusti
Primärvården FyrBoDal har enligt delårsrapporten för augusti en helårsprognos för 2007 på plus 5 miljoner kronor. Produktionen har ökat med 5,2 procent jämfört med samma period förra året. Det är sjuksköterskebesöken som står för den största ökningen.
Styrelsen för Primärvården FyrBoDal godkänner delårsrapporten för augusti 2007 och översänder den till regionstyrelsen.
Hedersrelaterat våld
Styrelsen fick information om den reviderade policyn för hälso- och sjukvården i Fyrbodal vid vålds- och misshandelsbrott med särskilt inriktning på kvinnofridsbrott. Policyn ger kunskap om vad man kan ge för information och stöd till kvinnan, vilka befogenheter man har som anställd, vilket förhållningssätt man bör ha i sitt arbete och vad sekretess lagen innebär då man hanterar vuxna patienters utsatthet. Den tar också upp att barnens situation måste beaktas.
På mötet delades också boken ”Hedersrelaterat våld och förtryck” ut. Den har tagits fram av Länsstyrelsen i Skåne län i samarbete med Region Skåne och Länsstyrelsen Östergötland och är tänkt att fungera som ett kunskapsunderlag för hälso- och sjukvårdspersonal.