Pressmeddelande
Från Primärvårdskansliet FyrBoDal
2007-12-13 16:00


Styrelsen för Primärvården FyrBoDal 13 december 2007

Fortsatt arbete med att minska sjukfrånvaron


Primärvården fortsätter arbeta för att minska sjukfrånvaron bland befolkningen.
- Det är av stor betydelse för hälsan att ingå i ett sammanhang och där är arbetslivet en viktig del. När vi sjukskriver människor under långa perioder tar vi dem samtidigt ur det sammanhanget, med risk för isolering, bristande självförtroende och dålig ekonomi, säger Claes Hegen, chefläkare i Primärvården FyrBoDal.

Arbetet med att minska sjukskrivningarna är ett resultat av en överenskommelse mellan stat och landsting/regioner om att sjukskrivningsfrågan ska prioriteras och att det ska ske i samverkan med Försäkringskassan. Regeringen satsar en miljard per år under tre år för att förbättra sjukskrivningsprocessen i hela landet. Primärvården FyrBoDal får del av pengarna via hälso- och sjukvårdsnämnderna som kommit överens med Styrelsen för Primärvården FyrBoDal om vilka ersättningar som ska gälla för detta arbete nästa år.
- Primärvårdens egna mål i detta är att sjukskrivningsprocessen ska bidra till rättvis sjukskrivning med hög kvalitet, säger Claes Hegen.
I den lokala åtgärdsplanen för Fyrbodal nämns bland annat att sjukskrivningsprocessen måste förbättras. Några exempel på åtgärder är tätare samverkan. Samverkan mellan primärvården och försäkringskassan och andra som är involverade i processen, men också mellan olika yrkeskategorier som tillsammans kan bedöma patientens arbetsförmåga ur olika synvinklar.
Andra åtgärder handlar om stöd och utbildning för läkarna som är en nyckelgrupp om man ska minska sjukskrivningarna.

Bra medicinskt underlag
Ett bra medicinskt underlag är nödvändigt för att försäkringskassan ska kunna bedöma patientens arbetsförmåga.
- Personer med sjukdom kan ha full arbetsförmåga. Bekymret är när patienter upplever att de är sjuka, men inte är det. De flesta känner inte till reglerna för sjukskrivning och många anser att andra skäl än sjukdom ska ligga till grund för sjukskrivning, berättar Claes Hegen.
Något som kan vara bekymmersamt för läkarkåren. En enkätstudie visade att 80 procent av läkarna tyckte att det var problematiskt när de och patienten hade olika uppfattning om sjukskrivningen.
För att stötta läkarna i detta har Socialstyrelsen tagit fram ett beslutsstöd som ska göra det lättare vid sjukskrivningssituationen. Det innehåller bland annat exempel på vad som kan vara rimliga sjukskrivningstider vid olika åkommor. Utifrån detta gör läkaren en individuell bedömning utifrån patientens förutsättningar.
För att ytterligare underlätta och dessutom öka kvaliteten i bedömningen införs under våren ett nytt läkarintyg som ska vara lättare att fylla i.

 

Månadsrapport oktober

Primärvården FyrBoDal har enligt månadsrapporten för oktober en helårsprognos för 2007 på 7 miljoner kronor. Produktionen har ökat med 5,2 procent jämfört med föregående år och det är sjuksköterskebesöken som står för den största ökningen.
Primärvårdens verksamheter har under året arbetat med att förbättra telefontillgängligheten och att kunna erbjuda vård till alla med medicinska behov inom garantitiderna.
Att lyckas med läkarrekryteringen är ett viktigt område för att kunna erbjuda en god tillgänglighet. Inom en tioårsperiod kommer primärvården också att behöva rekrytera många sjuksköterskor och barnmorskor på grund av pensionsavgångar.
Glädjande på personalsidan är att sjukfrånvaron har minskat med 2,9 dagar jämfört med föregående period.
Styrelsen godkänner månadsrapporten för oktober 2007 och översänder den till regionstyrelsen.



Kontaktperson: Göran Wennberg, primärvårdsdirektör, tfn 070-606 86 36
Gunilla Josefsson (s), ordf, 070-605 65 38


Läs meddelandet som PDF