Primärvården FyrBoDal har lyckats vända en negativ ekonomisk trend. En av förklaringarna är att vi minskat vårt beroende av bemanningsföretag. Enligt månadsrapporten för november är helårsprognosen för 2008 9,2 miljoner kronor vilket är 11,3 miljoner bättre än budgeten.
Den förbättrade prognosen beror framförallt på ökade intäkter och produktion och på att vi aktivt arbetat för att minska våra kostnader, inte minst när det gäller bemanningsföretag. Dessutom har vi arbetat med att begränsa ökningen av våra läkemedelskostnader och vi har lyckats bryta kostnadsökningarna för labb- och röntgenundersökningar. Slutligen har många verksamheter inom förvaltningen lyckats utföra det som hälso- och sjukvårdsnämnderna beställt och de får därigenom en högre ersättning.
Styrelsen godkänner månadsrapporten för november 2008 och översänder den till regionstyrelsen.
Kvinnor och män ska behandlas lika i primärvården
Styrelsen för Primärvården FyrBoDal har fattat beslut om en ny Jämställdhetsplan för Primärvården FyrBoDal. Primärvården ska arbeta för jämställdhet mellan kvinnor och män både som vårdgivare och arbetsgivare.
Kvinnor och män som söker vård i primärvården ska behandlas lika och resurserna ska fördelas jämnt utifrån behoven. För att uppnå en jämställd vård måste vi också ta hänsyn till att kvinnor och män är olika, men normer och värderingar som gör att de behandlas olika där det inte finns sakliga skäl att göra det måste förändras.
Jämnare könsfördelning
Våra arbetsplatser ska präglas av öppenhet och alla medarbetare har både rättighet och skyldighet att bidra med idéer och kunskap för verksamhetens bästa. Varje medarbetare har betydelse för helheten.
Som arbetsgivare är det viktigt att:
- Se till att trakasserier på grund av kön eller kränkande särbehandling inte förekommer
- Arbeta aktivt för en jämnare könsfördelning inom samtliga yrkeskategorier
- Tillämpa ”Lika lön oavsett kön”
Flera av målen i detaljbudgeten för 2009 rör jämställdhet. Kvinnor och män måste till exempel ha samma förutsättningar att förena arbets- och familjeliv och det ska inte finnas skillnader på grund av kön när det gäller anställningsformen. Det är också viktigt att undersöka varför kvinnor är mer sjukskrivna än män och att arbeta för en minskning.
Komplettering
Jämställdhetsplanen tar också upp hur viktigt det är att alla anställda känner till planen och att öka kunskapen och medvetenheten inom jämställdhetsområdet både hos arbetsgivare och medarbetare och ur ett vårdgivarperspektiv.
En av nyheterna i diskrimineringslagstiftningen som träder i kraft vid årsskiftet är ett skydd mot diskriminering på grund av kön inom hälso- och sjukvården. Primärvården FyrBoDal har därför valt att komplettera och förtydliga jämställdhetsplanen 2009 inom området jämställd vård. Övergripande handlar det om att hälso- och sjukvård ska ges utifrån individens behov och förutsättningar och med respekt för alla människors lika värde samt att vård och behandling ska vara tillgänglig utan diskriminering.
Säkerhetsplan för ökad trygghet
Primärvården FyrBoDal har varje dag ca 3 500 patienter som vi bedömer, vägleder, undersöker eller behandlar och vi tar dagligen emot ca 2 500 samtal för att boka tider, ge råd eller hänvisa till rätt vårdgivare.
Ofta är många aktörer inblandade både i och utanför våra verksamheter. För att vi ska kunna ha rätt information tillgänglig då vi möter våra patienter ställs stora krav på god samordning, tydliga ansvarsgränser, rutiner och stödjande system. Vi är beroende av säkerhet inom många områden för att kunna utföra våra grundläggande arbetsuppgifter.
Sammantaget innebär det att vi måste ha en helhetssyn på säkerhetsarbetet och ett enhetligt arbetssätt. Utifrån dessa förutsättningar arbetar vi med säkerhet och kvalitet så att det blir en naturlig och integrerad del i vårt dagliga arbete.
Säkerhetsplan
Primärvården FyrBoDal har tagit fram en säkerhetsplan som ska vara ett stöd i verksamheternas arbete för en säker och trygg miljö för patienter, besökare, studenter och medarbetare. Planen ska förankras på alla ledningsnivåer och det är viktigt att varje chef och medarbetare känner sig delaktig och tar ansvar för säkerheten på sin egen arbetsplats. De lokala skyddsombuden fungerar som resurs med ett särskilt ansvar för arbetsmiljö- och säkerhetsarbete.
Ett av de övergripande målen för säkerhetsarbetet är att minimera risken för skador, förluster och olyckor för dem som vistas i våra lokaler. För att nå det målet behöver vi till exempel vara bra på vår avvikelserapportering så att vi lär av våra misstag och kan förbättra och utveckla de rutiner och arbetssätt som inte fungerar optimalt. Det är också viktigt att försöka förutse eventuella risker genom att göra sårbarhets-, risk- och händelseanalyser och använda resultatet för att skapa säkra processer och arbetssätt.
Handlingsplan för vård i livets slutskede antaget
Vården i livets slutskede (den palliativa vården), behöver förbättras och utvecklas för att erbjuda vård på lika villkor till alla som bor i Västra Götaland. Det var en av slutsatserna i en utredning om cancervården i Västra Götaland 2007. Mot den bakgrunden fick alla berörda parter i uppdrag att ta fram lokala handlingsplaner. I Fyrbodal är det hälso- och sjukvårdsnämndernas kansli som tillsammans med Vårdsamverkan FyrBoDals vårdkedja för palliativ vård tagit fram ett förslag till handlingsplan för palliativ vård.
Förutsättningar för en god vård
I uppdraget nämndes en rad förutsättningar för att vården i livets slutskede ska anses som god. Det ska exempelvis finnas palliativa team, rutiner för vårdplanering och ansvarsfördelning, kontinuitet i kontakterna med vården, beskrivning av vårdkedjans uppbyggnad, utveckling av de närståendes möjlighet till medverkan, kompetensutveckling av berörd personal, tillgång till särskilda vårdplatser m m.
En förutsättning är också att vården ska kvalitetssäkras enligt det svenska palliativa registret som innehåller ett antal mätbara kvalitetskriterier. Det handlar till exempel om att patienter och närstående ska vara informerade om patientens situation, smärtlindring, att patienten inte ska behöva dö ensam och att patienten får möjlighet att dö på den plats han eller hon själv önskar. Dessutom ska närstående erbjudas uppföljande samtal efter dödsfallet.
Förbättringsområden
Vården i Fyrbodal är i många avseenden av god kvalitet och flera av de områden som nämns i den regionala strategin för god palliativ vård är redan fullt utbyggda. Inom några områden har man dock definierat brister som det finns behov att arbeta vidare med.
För primärvårdens del är ett identifierat problemområde att ansvarig läkare inte alltid haft tillräcklig information eller kunskap för att bli delaktig i vården. Planen lyfter också fram behovet av att göra läkaransvaret tydligare i de avtal som upprättas mellan kommun och primärvård.
Andra förbättringsområden som pekas ut rör kommunernas arbete med vården i livets slutskede och planen pekar också på att kunskapen behöver öka när det gäller behovet av vård för andra grupper än personer med cancer.
Styrelsen för Primärvården FyrBoDal har beslutat i enligt med det upprättade förslaget.