Pressmeddelande
Från Primärvårdskansliet FyrBoDal
2008-04-24 16:00


Primärvården ska bli bättre på att upptäcka riskbruk av alkohol


Det Riskbruksprojekt som pågår i Västra Götalandsregionen är nu på gång på vårdcentralerna i Primärvården FyrBoDal. Projektets syfte är att upptäcka riskbruk av alkohol tidigt och erbjuda råd och behandling. Det ska vara lika naturligt att ta upp alkohol som andra livsstilsfrågor i samtalet med patienten.

Primärvården FyrBoDal tog förra året initiativ till att påbörja ett arbete med riskbruksmetoden och har nu kommit igång med detta.
Peter Spjuth (v) och Rigmor Salomonsson (v) har föreslagit i en motion att personal i primärvården ska få utbildning i tidig upptäckt av alkoholism, i bemötande och i modern evidensbaserad behandling av alkoholrelaterade sjukdomar samt hur kunskaperna ska tillämpas i primärvården. Bakgrunden är bland annat att det finns så många människor som är beroende av alkohol, ca 50 000 bara i vår region, och att Socialstyrelsen konstaterat att vi använder för lite effektiva läkemedel mot alkoholism.
Styrelsen för Primärvården FyrBoDal beskriver i sitt yttrande till regionstyrelsen hur primärvården arbetar för att bli bättre på att upptäcka ett riskbruk i tid. Bedömningen är att riskbruksprojektets metoder för tidig upptäckt och behandling av alkoholism kan tillämpas och genomföras i primärvården. Primärvården ska ha en naturlig roll i att fråga om alkohol, prata om det och på det sättet förebygga att patienter som har ett riskbruk övergår till missbruk

Upptäcka personer med riskbruk
Vårdcentraler i Göteborg, Södra Bohuslän och Skaraborg har provat riskbruksprojektets arbetsmetoder och under 2008 sprids det till Primärvården FyrBoDal. Vårdcentralerna erbjuds en endagsutbildning i hur man upptäcker riskbruk av alkohol tidigt och hur man använder screeningsinstrumentet AUDIT.
Projektet handlar om att bli bättre på att upptäcka personer med ett riskbruk, att samverka bättre kring alkoholfrågor och att lära sig använda bra screeningsinstrument. Målet är att få patienter med ett riskbruk att minska sina nivåer. Utgångspunkten är att ”baka in” samtalet om alkohol så att det blir en naturlig del av livsstilsfrågorna.
De vårdcentraler som deltar i projektet gör en inventering av sina nuvarande arbetsmetoder, personalen får utbildning i hur man gör motiverande intervjuer och använder screening och man inrättar riskbrukscoacher på vårdcentralen.
Socialmedicinska avdelningen på Göteborgs universitet ska utvärdera riskbruksprojektet när det är klart.

Sjukfrånvaron fortsätter minska och fler läkare är under rekrytering

Månadsrapporten för mars visar att sjukfrånvaron bland medarbetarna fortsätter att minska. Den är ungefär en procent lägre en samma period förra året. Det ser också ljusare ut på bemanningssidan med flera ST-läkare som blir färdiga under året.
Telefontillgängligheten blir allt bättre. Under årets första tre månader ringdes sammanlagt 153 128 samtal till våra vårdcentraler via telefon¬svarsystemet TeleQ. 91 procent av patienterna kom fram och fick sitt ärende uträttat genom uppringningen. Vi arbetar för att alla som vill komma i kontakt med oss ska komma fram samma dag.
Helårsprognosen för 2008 är att resultatet blir -7,1 miljoner kronor. Det är en avvikelse på 5 miljoner jämfört med budget eftersom Primärvården FyrBoDal har möjlighet att använda 2,1 miljoner kronor av det egna kapitalet. Resultatet efter mars visar en hög kostnadsnivå som framför allt beror på ökade kostnader på personalsidan och för medicinsk service.



Kontaktperson: Göran Wennberg, primärvårdsdirektör, tfn 070-606 86 36
Gunilla Josefsson (s), ordf, 070-605 65 38


Läs meddelandet som PDF