Pressmeddelande
Från Primärvårdskansliet FyrBoDal
2008-10-27 16:00


Vårdcentralerna i FyrBoDal är med och skapar bättre diabetesvård


Vårdcentralerna i Primärvården FyrBoDal och Södra Bohuslän är piloter i ett nationellt projekt som ska skapa en bättre diabetesvård. Projektet Q-diabetes stöds av regeringen och finansieras gemensamt av näringsdepartementet och läkemedelsindustrin.

Projektet startar med en kick-off den 18 och 19 november och ska sedan pågå under 2,5 år innan det rapporteras till näringsdepartementet.

Projektets mål:

  • Fler patienter ska nå sina behandlingsmål. För en patient med diabetes är det viktigt att ha kontroll på och försöka nå målvärden för såväl blodsocker och blodfetter som blodtryck. Vården kan förbättra sitt omhändertagande och vara ett stöd för de patienter som vill förändra sin livsstil för att kunna nå behandlingsmålen. Den nytta som patienterna upplever kommer att mätas med hjälp av enkäter under projektets gång.
  • Vårdcentralerna ska bli bättre på att rapportera till det nationella kvalitetsregistret för diabetes (NDR). Om vi kan öka användningen av registret som beslutsunderlag kan vi också ge patienten den bästa vården utifrån de nationella riktlinjer och behandlingsstrategier som finns. Det är ett sätt öka kvaliteten och patientsäkerheten i diabetesvården.
  • Utveckla samarbetet mellan sjukvård, myndigheter och läkemedelsindustri.

De vårdcentraler som deltar kommer att ersättas utifrån de projektmål de når med maximalt 50 000 kronor per enhet och år enligt den så kallade P4P-modellen (Pay for performance).

Detaljbudget 2009:
Bättre patientsäkerhet och jämställd vård

Primävården FyrBoDal beskriver i sin detaljbudget för 2009 några av de områden som är viktiga att utveckla under kommande år. Bland annat arbetar vi för att skapa en ännu bättre patientsäkerhet. Ett annat viktigt område är att uppnå en jämställd vård. Primärvården ska se över om det finns skillnader i hur kvinnor och män inom vissa diagnoser behandlas och rehabiliteras.
Dessutom ska vi fortsätta utveckla närsjukvården så att mer vård än idag sker nära dem som behöver den. På sikt ska ca 80 procent av vårdkontakterna ske i primärvården/närsjukvården. Primärvården har ett särskilt ansvar för de äldres hälsa, kroniska sjukdomar och folksjukdomar. Vi fortsätter under 2009 att arbeta med projekt som syftar till att förbättra vården av äldre genom att skapa trygghet och öka säkerheten i exempelvis läkemedelsanvändningen.
En självklar del av primärvårdens uppdrag är att arbeta hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande. Exempelvis så arbetar både ungdomsmottagningar, vårdcentraler och mödrahälsovård med att ta upp användningen av alkohol, tobak och droger med sina patienter.

Tillgänglighet
Primärvården arbetar också vidare med att bli ännu mer tillgängliga. Ett sätt är att anpassa öppettiderna till befolkningens behov. Vi planerar till exempel att öka öppettiderna på de större barnmorskemottagningarna för att ge blivande mammor och pappor större möjlighet till besök utan att behöva ta ledigt från jobbet.
Dessutom fortsätter arbetet med att behålla och ytterligare förbättra vår goda telefon- och besökstillgänglighet utifrån vårdgarantins krav. 
Genom en utökad samverkan mellan sjukvårdsrådgivningarna närmar vi oss målet att ge svar inom tre minuter till minst 90 procent av dem som ringer.

Inga särskilda satsningar
Några utökade beställningar eller särskilda satsningar för 2009 har inte gjorts utan flera av våra överenskommelser har förlängts i avvaktan på att införa vårdval. Primärvården i FyrBoDal har inte fått någon förnyad beställning från Hälso- och sjukvårdsnämnden i Trestad på KoM-mottagningarna i Trollhättan och Uddevalla samt arbetet med självhjälpsgrupper. Därför finns det inte förutsättningar att driva dessa verksamheter 2009.
De ekonomiska förutsättningarna blir ungefär desamma som för 2008 förutom ett effektiviseringskrav på 1 procent, motsvarande 6,3 miljoner kronor.
Regionstyrelsen har tidigare fattat beslut om att Primärvården FyrBoDal kan utnyttja 1,9 miljoner kronor av det egna kapitalet under 2009 för kompetensutveckling och personalförsörjning samt en satsning på ST-läkare. Dessutom får vi utnyttja eget kapital motsvarande 2,7 miljoner kronor för en uppgradering av primärvårdens vårdinformationssystem.

Styrelsen för Primärvården FyrBoDal har godkänt detaljbudgeten för Primärvården FyrBoDal och översänder den till regionstyrelsen. Förutsättningen är att respektive hälso- och sjukvårdsnämnd beslutar enligt de överenskommelser som är föreslagna.

Månadsrapport september

Primärvården FyrBoDal har enligt månadsrapporten för september en helårsprognos för 2008 på -2,1 miljoner kronor vilket följer budgeten. Styrelsen godkänner månadsrapporten för september 2008 och översänder den till regionstyrelsen.

Synpunkter på folkhälsopolitisk policy

Styrelsen för Primärvården FyrBoDal har fått möjlighet att lämna synpunkter på förslaget till en ny folkhälsopolitisk policy för Västra Götaland.
Folkhälsokommittén lyfter i sitt förslag till policy fram ett antal utmaningar för det gemensamma folkhälsoarbetet. Styrelsen menar att dessa utmaningar följer människans livscykel ”från vaggan till graven” precis som vi i primärvården följer befolkningen och patienterna i livets olika skeden. En synpunkt är att vikten av rörelse och fysisk aktivitet borde nämnas under någon av utmaningarna.
Styrelsen framhåller också att den nya Folkhälsopolitiska policyn är kort och tydligt hållen med ett ordval som är enkelt och lättläst och som kan antas göra den lättare att använda.

Styrelsemöten 2009

Styrelsemöten 2009 för Styrelsen för Primärvården FyrBoDal:
6 februari
16 mars
23 april
25 maj
17 september
26 oktober
19 november
17 december



Kontaktperson: Göran Wennberg, primärvårdsdirektör, tfn 070-606 86 36
Gunilla Josefsson (s), ordf, 070-605 65 38 Claes Hegen, chefläkare, 070-810 74 31


Läs meddelandet som PDF