Pressmeddelande
Från Primärvården Skaraborg
2009-06-02 14:00


Primärvårdsstyrelsen:

Distriktssköterskornas arbete har utvecklats


- Det vore en tillbakagång att utlokalisera distriktssköterskeverksamheten till separata mottagningar utanför vårdcentralen. Det skriver styrelsen för Primärvården Skaraborg i ett svar på en begäran från intresseföreningarna i St Levene och Vedum om att få tillbaka en distriktssköterska en dag i veckan i de båda tätorterna.  Som skäl hänvisar föreningarna bl a till miljön och de koldioxidutsläpp som transporterna till och från vårdcentralerna i Vara och Kvänum medför.

 

Styrelsen påpekar att distriktssköterskor finns både i kommunens och primärvårdens regi, och att kommunens distriktssköterskor har ansvar för medicinska insatser på sköterskenivå när det gäller hemsjukvård och särskilt boende. Som ett komplement till detta har Närsjukvården i Lidköpingsområdet startat ett närsjukvårdsteam bestående av en läkare och två sjuksköterskor. Teamet har till uppgift att stödja multisjuka patienter som är inskrivna i hemsjukvården.

Styrelsen förklarar vidare att vårdcentralerna har byggt upp teammottagningar för t ex diabetes, astma/KOL, demens, bensår livsstil och psykisk hälsa. Varje mottagning kräver specialkompetens hos distriktssköterskorna, som de fått genom vidareutbildning.

- Vi är övertygade om att våra patienter får en betydligt högre medicinsk kvalité genom att teammottagningarna är centraliserade till respektive vårdcentral. Det är heller inte ekonomiskt försvarbart med en utlokalisering, fastslår primärvårdsstyrelsen.

När det gäller intresseföreningarnas miljöargument framhåller styrelsen att vårdcentralerna i Vara och Kvänum är miljödiplomerade och räknar upp de insatser primärvården gör för att förbättra miljön.

- Vi är helt överens om att tillsammans värna om vår miljö på bästa möjliga sätt, skriver styrelsen i svaret till föreningarna.

 

Öppethållande i sommar

Sommarens öppethållandeplan för Primärvården Skaraborg blir i stort sett oförändrad jämfört med tidigare år. Planen godkändes av styrelsen.

 

FOTNOT: Öppethållandeplanen finns på www.vgregion.se/primarvardenskaraborg



Kontaktperson: Karlolof Fernow, ordf, mobil 070-6072804
Ann-Christine Jenvén, primärvårdsdirektör, mobil 0703-862380


Läs meddelandet som PDF