Pressmeddelande
Från Primärvården Skaraborg
2010-10-14 12:00


Förbättrad tillgänglighet till vårdcentralerna dagtid medför minskande efterfrågan på jourtid


Detta är en konsekvens av vårdvalet och har fått till följd att nuvarande jourverksamhet är överdimensionerad. Styrelsen för Primärvården Skaraborg har därför beslutat om ändrat öppethållande på vardagar vid jourcentralerna i Falköping och Mariestad. Fortfarande kommer dock jourcentralerna att vara öppna lör-sönd och helgdagar i samma omfattning som hittills. Därtill ska en av vårdcentralerna i Falköping förlänga sitt öppethållande mån-tors. För att följa besöksströmmar och tillgänglighet kommer en kontinuerlig uppföljning att göras av det förändrade öppethållandet i Mariestad och Falköping och en första redovisning av detta sker vid primärvårdsstyrelsens sammanträde i januari 2011.
 

Det förändrade öppethållandet innebär således att jourcentralerna i Mariestad och Falköping är öppna lördag-söndag och helgdagar. Som ett komplement till det förändrade öppethållandet inom jourverksamheten kommer det inledningsvis i likhet med sommarsituationen att vara ett förlängt öppethållande mån-tors på en av vårdcentralerna i Falköping. 

Motivet att minska utbudet av jourverksamhet i Falköping och Mariestad på vardagar är erfarenheterna från sommaren med att ha stängt vardagskvällar utan att detta ökade besöken mer än marginellt på jourcentralerna i Skövde och Lidköping. I Falköping hade en av de offentliga vårdcentralerna förlängt öppethållande måndag till torsdag med i genomsnitt cirka två besök per kväll. Mariestad har ett flertal år reducerat verksamheten under sommaren utan att ha förlängt öppethållande kvällstid, vilket fungerat väl.

Sjukvårdsrådgivningen bidrar också till den förbättrade tillgängligheten genom såväl egenvårdsråd som vid behov hänvisning till rätt vårdnivå.

För att upprätthålla största möjliga tillgänglighet kommer Primärvården Skaraborg även att begära dispens hos hälso- och sjukvårdsnämnderna för samverkan mellan jourområdena i Skaraborg.

Arbetet med att utreda förutsättningarna för en gemensam jourverksamhet mellan privata vårdgivare och Primärvården Skaraborg fortsätter.



Kontaktperson: Karlolof Fernow,ordförande, 070-607 28 04
Ann-Christine Jenvén, primärvårdsdirektör, 0703-862 380


Läs meddelandet som PDF