Pressmeddelande
Från Primärvården Skaraborg
2011-02-03 14:00


Primärvården Skaraborg:

Gynnsam ekonomisk utveckling efter vårdvalet


Den ekonomiska utvecklingen är gynnsam för Primärvården Skaraborg efter vårdvalet. Resultatet för 2010 visar ett överskott på 24,2 Mkr för vårdvalsverksamheten och 17 av de 22 vårdcentralerna ligger på plus. Verksamhet enligt överenskommelserna med hälso- och sjukvårdsnämnderna redovisar ett positivt resultet på 13,4 Mkr. Detta framgår av primärvårdens årsredovisning som godkändes av primärvårdsstyrelsen på torsdagen.

I årsresultatet på 24,2 Mkr ingår en engångspost på 11,2 Mkr som är en avstämning gällande s k itererade recept under året. Resultatet exklusive engångsposten uppgår därmed till 13 Mkr. Årets budget är minus 2,95 Mkr vilket innebär ett resultat mot budget på 27,2 Mkr - eller 15,9 Mkr exklusive engångsposten.
Årets resultat  ligger i linje med primärvårdens strategiska mål att ha en ekonomi som medger utveckling, konstateras det i årsredovisningen. 
De fem vårdcentraler som inte uppnått positivt resultat har kompletterat sina förändringsplaner för att komma i ekonomisk balans.

Ett omfattande omställningsarbete har pågått under året. Både antalet anställda och årsarbetare har minskat för att anpassa kostnaderna till de nya förutsättningarna efter vårdvalet, som gav Primärvården Skaraborg en marknadsandel på 84 procent. Ingen personal har dock sagts upp och sjukfrånvaron är fortsatt låg.

Verksamheten inom rehabiliteringen har under året arbetat med att minska sina kostnader utifrån besparingar i överenskommelsen 2010 vilket gett god effekt.

Handlingsplan för miljön
Ett handlingsprogram för miljön 2011 antogs av primärvårdsstyrelsen. I planen ingår bl a  fortsatt energieffektivisering, utbildningsinsatser i kemikaliehantering och miljölagstiftning samt förnyad miljödiplomering av primärvårdens verksamheter.



Kontaktperson: Inger Lilja, ordförande, mobil 0705-912 318
Ann-Christine Jenvén, primärvårdsdirektör, mobil 0703-862 380


Läs meddelandet som PDF