Pressmeddelande
Från Primärvården Skaraborg
2008-06-02 13:30


Styrelsen för Primärvården Skaraborg

Medborgarnas primärvård väcker frågeställningar


Styrelsen för Primärvården Skaraborg framför en rad frågeställningar och påpekanden i sitt remissvar till hälso- och sjukvårdsavdelningen angående idéskissen om utveckling av primärvården i Västra Götalandsregionen, även benämnd Medborgarnas primärvård.

 

Att idéskissen betonar inriktningen att individens ställning i vården ska stärkas finner styrelsen positivt, men tycker att detta väcker frågor om hur de patientgrupper vars röster inte hörs så väl, t ex gamla multisjuka och kroniskt sjuka, ska kunna hävda sig och garanteras en god vård.

I idéskissen påtalas att såväl medborgare som medarbetare ska verka för att det blir en behovsstyrd och inte efterfrågestyrd utveckling. Styrelsen anser att begreppet behovsstyrd måste definieras och professionens roll tydliggöras när det gäller sjukskrivningar, läkemedelsförskrivning och olika typer av undersökningar.

 

Säkrad vårdsamverkan

Idéskissen innebär utökad möjlighet till etablering av primärvårdsverksamhet och därmed ökad mångfald. Styrelsen finner det angeläget den samverkansstruktur som byggts upp mellan vårdgivarna i Skaraborg säkras i den ökade mångfalden.

- Vårdkedjorna måste fortsättningsvis fungera så att utförarna tillsammans ger patienterna upplevelsen av en organisation istället för flera, poängteras det i remissvaret.

 

Samlad organisation

Andra delar i idéskissen som styrelsen tar upp är t ex den s k Kravboken som man vill ska gälla lika för alla utförare; vidare att primärvårdspengen, d v s ersättningen som följer patienten i vårdvalet, ska ha vårdtyngden som en stark faktor samt att bristen på allmänläkare inte kommer att få en snabb lösning i och med införandet av Medborgarnas primärvård.

Styrelsen framhåller också vikten av att den offentliga primärvården finns i en samlad organisation för att säkerställa fortsatt satsning på utbildning, utvecklings- och kvalitetsarbete.

Det är även viktigt med en effektiv och professionell hantering av ekonomi- och personalfrågorna, anser man.

 

Granskningsrapport

Styrelsen informerades om en granskningsrapport från revisorerna gällande styrelsens ekonomiska redovisning för verksamhetsåret 2007. Av rapporten framgår att den interna kontrollen i redovisningsrutinerna varit fullt tillräcklig.

 

Överenskommelsen 2009

Styrelsen informerades också om de ekonomiska förutsättningarna inför överenskommelsen 2009.



Kontaktperson: Karlolof Fernow, ordf, mobil 070-6072804
Ann-Christine Jenvén, primärvårdsdirektör, 0703-862380


Läs meddelandet som PDF