Pressmeddelande
Från Primärvården Skaraborg
2007-04-18 15:00


Styrelsen för Primärvården Skaraborg:

Sjukvårdsrådgivning dygnet runt i Skaraborg


Sjukvårdsrådgivning även på dagtid på vardagar, det blir verklighet i Skaraborg i höst. Skälet är att Sjukvårdsrådgivningen i Skaraborg ska anpassa verksamheten organisatoriskt och teletekniskt till regionens övriga tre sjukvårdsrådgivningar som redan har dygnet runt-service. Dessutom blir öppethållandet på vardagar ett komplement till vårdcentralernas egna rådgivningar och Tele-Q.

Styrelsen för Primärvården Skaraborg beslutade vid sitt sammanträde på onsdagen att göra en framställan om det utvidgade öppethållandet till hälso- och sjukvårdsnämnderna för Västra och Östra Skaraborg. Kostnaderna för den utökade rådgivningsverksamheten under 2007 täcks av ett utvecklingsanslag som finns i årets överenskommelser.
Att regionens sjukvårdsrådgivningar har likartad verksamhet är nödvändig för den samordning som planeras. Successivt under våren införs ett teletekniksystem som sammankopplar de fyra sjukvårdsrådgivningarna. Dessutom ska gemensamt beslutsstödssystem införas. 
På sikt kommer sjukvårdsrådgivningarna att anslutas till det nationella telefonnumret 1177.

Ny vårdcentral i Skövde?
Kan nya vårdcentralslokaler förbättra läkarsituationen och därmed tillgängligheten till vården för invånarna i Södra Ryd i Skövde?
Den frågan vill primärvårdsstyrelsen att förvaltningsledningen utreder.
Vårdcentralen Södra Ryd har länge haft problem med att rekrytera läkare och en orsak till det kan vara lokalfrågan. Vårdcentralens lokaler skiljer sig markant från övriga vårdcentraler i Skaraborg genom sin placering i en hyresfastighet i Södra Ryds centrum. Besökare till vårdcentralen går in via ett trapphus som leder till vanliga hyreslägenheter. Vårdcentralen är dessutom uppdelad på två våningsplan i fastigheten.
Primärvårdsstyrelsen vill nu ha en förutsättningslös utredning av lokaliseringen av vårdcentralsverksamheten i Södra Ryd. En första delrapport ska lämnas till styrelsen i juni.



Kontaktperson: Karlolof Fernow, ordf, mobil 070-6072804
Ann-Christine Jenvén, primärvårdsdirektör, mobil 0703-862380


Läs meddelandet som PDF