Den offentliga primärvården i Skaraborg genomgår nu en stor förändring. Den 1 oktober infördes VG Primärvård som är Västra Götalandsregionens vårdvalsmodell. Detta har inneburit stora ekonomiska konsekvenser för verksamheten, vilket dels beror på en helt ny ersättningsmodell, dels att det tillkommit fler vårdcentraler i privat regi. Det finns nu 33 vårdcentraler i Skaraborg jämfört med tidigare 22.
Den nya ersättningsmodellen innebär att all primärvård i Västra Götalandsregionen, offentlig som privat, får sin ersättning enligt samma principer dvs efter antal listade patienter. Varje patient genererar ersättning med utgångspunkt från ålder, kön och vårdtyngd. Fram till den 1 oktober byggde ersättningen på överenskommelser med de lokala hälso– och sjukvårdsnämnderna. Primärvården i Skaraborg har varit väl utbyggd och haft möjlighet att utvecklas med stöd av särskilda satsningar bl.a. med fokus på det hälsofrämjande arbetet. Den nya ersättningsmodellen innebär lägre intäkter, vilket föranleder ett omfattande omställningsarbete och en nyorientering av verksamheten enligt den s.k. Krav– och kvalitetsboken, som är underlaget för att få bedriva primärvård i Västra Götalandsregionen.
15% färre patienter
Efter den 1 oktober kunde konstateras att ca 36 000 av Skaraborgs ca 250 000 invånare valt något av de privata alternativen. Detta innebär att den offentliga primärvården nu har ca 15% färre listade patienter. I och med detta minskar intäkterna ytterligare vilket ställer ytterligare krav på förändringar av verksamheten på respektive vårdcentral.
Det totala omställningsbehovet för primärvården Skaraborg uppgår till 60 miljoner kronor, som nu resulterar i minskning av antalet anställda med 104 årsarbetare, minskade lokalytor och förändrade avtal med regionservice angående bl a städ, vaktmästeri och IT. Förändringsbehoven ser olika ut på olika vårdcentraler dels beroende på utfallet av den nya ersättningsmodellen och dels beroende på förändringen av antalet listade patienter. Det finns vårdcentraler som minskat respektive ökat sitt antal listade patienter trots att man inte har någon konkurrens av någon privat etablering. Detta beror på att Västra Götalandsregionen har tilldelat varje vårdcentral ett upptagningsområde inom vilket befolkningen har föreslagits en vårdcentral.
Ingen sägs upp
Enligt övergripande beslut i Västra Götalandsregionen kommer ingen personal att sägas upp. Ett fyrtiotal har sökt särskild avtalspension och övriga kommer att fortsätta sitt arbete i ett så kallat resursteam. Under 2010 kommer Primärvården att ansöka om omställningsbidrag från Regionen, vilket innebär att det finns möjlighet att få ekonomisk ersättning för dessa merkostnader under ett år.
Styrelsen för Primärvården Skaraborg ställer sig bakom de nu redovisade förändringsplanerna, som alltså kommer att ligga till grund för ansökan om omställningsbidrag 2010.