Pressmeddelande
Från Primärvården Södra Älvsborg
2007-09-21 12:30


Anmälningarna till Patientnämnden minskar i Primärvården Södra Älvsborg


Anmälningarna till Patientnämnden i Borås minskar, enligt Patientnämndens redovisning till Styrelsen för Primärvården Södra Älvsborg på mötet den 20 september. Under både första och andra kvartalet kan noteras en minskning jämfört med föregående år i alla tre primärvårdsområdena i Södra Älvsborg.

106 anmälningar gällande den offentliga primärvården har kommit in till Patientnämnden i Borås till och med augusti i år. Det totala antalet patientbesök i primärvården var 543 500. Även om andelen anmälningar är lågt i relation till antal besök, så tar primärvården alla anmälningar på största allvar och använder dessa som underlag i arbetet med kvalitetssäkring. Återkoppling sker alltid till patienten.

Fördjupad samverkan i Tranemo
Styrelsen för Primärvården Södra Älvsborg planerar att tillsammans med Hälso- och sjukvårdsnämnd 8 Sjuhärad och Tranemo kommun göra en gemensam utredning om fördjupad samverkan inom tre områden; rehabiliteringsverksamheterna, distriktssköterskeverksamheten/kommunens sjuksköterskeverksamhet och stödet till barn och barnfamiljer. Meningen är att patienten på ett än tydligare sätt ska placeras i centrum och att gränsdragningsproblemen vid övergång mellan vårdgivarna ska minska. Samverkan kommer att ske inom ramen för ett bibehållet huvudmannaskap.

Satsning på telefonrådgivning
Sjuksköterskor som arbetar med telefonrådgivning på vårdcentralerna erbjuds i höst en tvådagarsutbildning som handlar om bra bemötande, kommunikation och stärkt yrkesidentitet.

Dietister i primärvården
Dietistverksamheten är under uppbyggnad. Idag finns dietister som har patientbesök inom barnverksamheten och den ätstörningsenhet i Borås som drivs i primärvårdens regi. Samtliga vårdcentraler har stöd av dietist, men utrymme för egna patientbesök finns ännu inte överallt.

Delårsrapport
På styrelsemötet godkändes delårsrapporten för augusti 2007. Den visar att det ackumulerade antalet läkarbesök har ökat jämfört med motsvarande period 2006. Det är fortfarande svårt att rekrytera distriktsläkare, men en viss förbättring sker under hösten. Målsättningen att minska sjukfrånvaron bland primärvårdens personal till 19 kalenderdagar kommer att uppnås. Prognosen pekar på ett ekonomiskt resultat på 5,5 mkr för 2007.

Enkät om öppettider
En enkät som under våren genomfördes bland patienterna på vårdcentralerna i Primärvården Södra Älvsborg visar att ca 20 procent önskar ha möjlighet att komma före eller efter ordinarie öppettider. Utökat öppethållande har hittills genomförts på fyra vårdcentraler. Ytterligare två ligger i startgroparna och fler planerar start under året.



Kontaktperson: Jan-Åke Andersson (s), ordf, 0702-27 69 14.
Kerstin von Sydow, primärvårdsdirektör, 033-616 24 59, 0705-54 89 90.


Läs meddelandet som PDF