Sjukgymnast Mark Rosenfeld försvarar sin avhandling i ämnet tidig intervention vid whiplashtrauma den 31 maj, kl 13.00.
I sin avhandling påvisar han att om patienten får rätt
instruktioner de första veckorna efter en bilolycka så
minskas behovet av långa sjukskrivningsperioder vid
whiplashtrauma (pisksnärtsskada) från 25 % till 5,7 %.
Instruktionerna består av enkla rörelseövningar och
vid behov stödjande sjukgymnastik under några besök.
Marks Rosenfelds intressanta studie, som nu resulterar i denna disputation, har möjliggjorts via ekonomiskt anslag från FoU-rådet Södra Älvsborg samt stöd från Försäkringskassan. Huvudhandledare för studien är FoU-chef Ronny Gunnarsson vid FoU-enheten, Primärvården/Folktandvården Södra Älvsborg. Mark Rosenfeld har under sina fyra år i forskarutbildning haft en doktorandtjänst finansierad via Sahgrenska akademin vid Göteborgs universitet, Institutionen för Neurovetenskap och fysiologi/fysioterapi. Professor Jane Carlsson därifrån är biträdande handledare för Marks arbete.
Whiplash-relaterade besvär efter fordonskollisioner orsakar mycket lidande och stora samhällskostnader. I Marks avhandling med titeln "Whiplash-associated disorders from av physical therapy and health-economic perspective" utvärderar han den kliniska effekten samt gör en ekonomisk analys av kostnadseffektiviteten med en ny sjukgymnastiskt behandling.
Avhandingen består av en litteraturstudie och en behandlingsstudie.
I litteraturstudien granskar Mark systematiskt litteraturen för att analysera evidensen för många av de vanligaste behandlingarna för patienter med whiplashrelaterade besvär. I behandlingsstudien utvärderas ett aktivt sjukgymnastiskt engagemang och intervention, jämfört med en standardbehandling. Den redogör också för vikten av tidsfaktorn vid insättande av behandlingen och för de långsiktiga effekterna samt fokuserar på de hälsoekonomiska aspekterna.
Resultat
Resultatet av studien visar att ett aktivt sjukgymnastiskt engagemang och intervention är överlägsen standardbehandling gällande smärtreduktion, antal sjukrivningsdagar samt förbättring av patienternas nackrörlighet. Den aktiva behandlingsinsatsen var även mer kostnadseffektiv och bör betraktas som ett fördelaktigt behandlingsalternativ för patienter med whiplash-relaterade besvär. De goda resultaten kvarstod under hela uppföljningsperioden på tre år.
Tid och plats för disputationen.
Mark finns tillgänglig den 1 juni, mellan klockan 14.00-16.00 på
FoU-enheten Primärvården/Folktandvården Södra Älvsborg.
Vägbeskrivning.