Pressmeddelande
Från Primärvården Södra Älvsborg
2011-05-02 08:00


Ettårsjubileum för Jourcentralen Borås


För ett år sedan flyttade primärvårdens jourcentral ut från sjukhuset till lokaler vid Södra Torget i Borås. Erfarenheterna från första året är övervägande positiva. De flesta patienter hittar rätt direkt med hjälp av Sjukvårdsrådgivningen 1177, dit man alltid ska ringa när vårdcentralen är stängd för att få rådgivning och vid behov en bokad tid.

Syftet med att separera primärvårdens jourcentral och sjukhusets akutmottagning lokalmässigt var att få minskade väntetider och nöjda patienter. Hur har det gått?

Medicinsk bedömning och tidsbokning via Sjukvårdsrådgivningen har möjliggjort ett jämnt patientflöde och minskade väntetider på jourcentralen – precis så som det var tänkt.
– Vi är imponerade av hur snabbt patienterna anpassat sig till förändringen. Detta kan bero på att Sjukvårdsrådgivningens telefonnummer 1177 har blivit etablerat och mer känt hos befolkningen säger verksamhetschef Lena Johansson.

Responsen från patienterna har också varit övervägande positiva. Man uppskattar det snabba och enkla omhändertagandet som en jourcentral kan erbjuda och genom att man får en bokad tid kan man vänta hemma istället för att åka och sätta sig i väntrummet.

Vårdcentralen i första hand
Jourcentralen Borås, som har öppet vardagskvällar och på dagtid under helger, är till för de patienter som har sjukvårdsbehov som inte kan vänta tills vårdcentralen öppnar. Det är fortfarande viktigt att patienterna i första hand tar kontakt med sin vårdcentral, eftersom det är där som den samlade servicen och kontinuiteten för patienten finns. Alla vårdcentraler har öppet minst till kl. 17 på vardagar.

– Det händer att patienter förväxlar jourcentralen med Vårdcentralen Södra Torget, eftersom jourcentralen använder vårdcentralens lokaler när denna är stängd, men vi försöker förklara skillnaden, så att man får hjälp på rätt plats, säger Lena Johansson.

Jourcentralen Borås drivs av de offentliga och privata vårdcentralerna i Borås och Bollebygd. Under vardagskvällar är jourcentralen också till för patienterna från Ulricehamn och Tranemo.

Positiva effekter på sjukhusets akutmottagning
På Södra Älvsborgs Sjukhus akutmottagning ser man också positivt på förändringen. Nu kan personalen fokusera på patienter som är i behov av sjukhusvård.
– Fortfarande händer det att patienter kommer fel, men då kan vi vid behov hjälpa till att boka tid för patienten på vårdcentral eller jourcentral, säger Eva Tovinger, verksamhetschef på akutmottagningen.
– Att jourcentralen har flyttat ut underlättar också vårt interna arbete med att förbättra flödet och därmed väntetiderna på akutmottagningen.

Ettårsjubileet kommer att firas med tårtkalas för personalen den 3 maj kl. 15.00 i Jourcentralen Borås lokaler på Kvarngatan 5 (ingång via Vårdcentralen Södra Torget).
Media välkomnas.

www.vgregion.se/pvsa



Kontaktperson: Lena Johansson, verksamhetschef Jourcentralen Borås, 033- 20 85 01, 0705-27 60 17
Mats Elm, primärvårdsområdeschef Borås-Bollebygd, 033-616 24 76, 0708-44 24 76 Eva Tovinger, verksamhetschef akutmottagningen Södra Älvsborgs Sjukhus, 033-616 15 10, 070-720 85 22


Läs meddelandet som PDF