Pressmeddelande
Från Primärvården Södra Älvsborg
2008-01-29 16:27


Styrelsemöte med Styrelsen för Primärvården Södra Älvsborg

Fler läkarbesök och färre anmälningar i primärvården


Under 2007 har Primärvården Södra Älvsborg tagit emot 3 procent fler besök till läkare än under 2006. Samtidigt har antalet anmälningar till Patientnämnden minskat med 23 procent. Fokusområden har under året varit tillgänglighet och bemötande.

Det framgick i årsredovisningen för 2007 som godkändes på styrelsemötet den 29 januari.

Den senaste uppföljningen av vårdgarantin (oktober) visar att 91 procent av patienterna som ringde kom fram samma dag och att 96 procent fick komma på läkarbesök inom sju dagar.

För de flesta patienter är sjuksköterskorna i telefonrådgivningen den första kontakten med vårdcentralen. En kommunikationsutbildning har genomförts för ett hundratal av sjuksköterskorna för att ge dem bra verktyg för att möta patienterna i telefon. Lika många utbildningsplatser planeras för 2008.

Den psykiska ohälsan ökar i alla åldrar, något som märks inom samtliga verksamheter. Primärvården Södra Älvsborg har utvecklat omhändertagandet av dessa patienter, bland annat genom tillsättning av sjuksköterskor med inriktning psykisk ohälsa, vilka kompletterar de team med läkare och psykologer/psykoterapeuter/kuratorer som finns på vårdcentralerna.

En arbetsmiljöenkät bland personalen i Primärvården Södra Älvsborg visar höga betyg inom områdena psykiskt välbefinnande, ansvar och befogenheter, engagemang, sammanhållning och kompetens. Något lägre resultat fick områdena arbetsvillkor, planering och genomförande samt resurser och förutsättningar. 

Bland personalen har sjukfrånvaron minskat från 20,6 dagar 2006 (5,7 procent) till 18 kalenderdagar 2007 (5,2 procent).

Primärvården Södra Älvsborg har deltagit i Nyckeltalsinstitutets mätningar av arbetsvillkorindex (AVI), som bland annat mäter anställningstrygghet, jämställdhet, arbetsmiljö, personalansvar, arbetsledning och kompetensutveckling. Under 2007 var resultatet bäst bland förvaltningarna inom Västra Götalandsregionen och över medeltalet för alla i Nyckeltalsinstitutets ingående förvaltningar, kommuner och företag (över 100 stycken).

Fler läkare från bemanningsföretag har hyrts in än tidigare. Detta har inneburit att bemanningsläget på de flesta vårdcentraler inte varit så akut, trots bristen på fasta allmänläkare. Antalet ST-läkare* har ökat i området och en satsning har gjorts på AT-läkare** med särskild inriktning på primärvård.

Det ekonomiska resultatet för året är positivt, 8,9 mkr.

På styrelsemötet berättade Utväg Södra Älvsborg om sitt arbete med kvinnor utsatta för våld i nära relation. Utväg arbetar också med barnen och männen i dessa relationer.


* ST- Specialisttjänstgöring. 5-7 års utbildningstjänstgöring efter legitimation för att bli specialist inom ett medicinskt område (i primärvården allmänmedicin)
** AT – Allmäntjänstgöring. Minst 18 månaders utbildningstjänstgöring efter läkarexamen för att bli leg. läkare.



Kontaktperson: Jan-Åke Andersson (s), ordf, 0702-27 69 14.
Kerstin von Sydow, primärvårdsdirektör, 033-616 24 59, 0705-54 89 90.


Läs meddelandet som PDF