Pressmeddelande
Från Primärvården Södra Älvsborg
2007-11-22 14:15


Styrelsemöte med Styrelsen för Primärvården Södra Älvsborg

Förbättrad telefontillgänglighet på vårdcentralerna


Den senaste mätningen av telefontillgängligheten på vårdcentralerna i Primärvården Södra Älvsborg visar en förbättring av andel besvarade samtal från 89 procent i mars till 93 procent i oktober 2007. På styrelsemötet godkändes också månadsrapporten för oktober som innehöll en fördjupad beskrivning av verksamheternas folkhälsoarbete.

Telefontillgängligheten mäts nationellt två gånger per år inom all hälso- och sjukvård och är en uppföljning av vårdgarantin. Under den oktobervecka som mätningen genomfördes var det tre vårdcentraler som nådde full pott, det vill säga 100 procent av alla inkommande samtal besvarades.

Folkhälsoarbete
Ett omfattande och mångfacetterat folkhälsoarbete bedrivs inom Primärvården Södra Älvsborg. Ett exempel är FaR – fysisk aktivitet på recept – som införts som en alternativ och/eller kompletterande behandlingmetod. Samtliga kommuner och många föreningar är involverade i arbetet och utbildning i motiverande samtalsteknik har genomförts. Cirka 600 recept har hittills skrivits ut i år.

Runda barn-team är etablerade och alla fem barn- och ungdomsmedicinska mottagningarna i Södra Älvsborg arbetar nu enligt modellen med överviktsproblematik. Remissflödet är stort, i första hand från skol- och barnhälsovården. Dietisterna har deltagit i föräldrautbildning inom framför allt förskolan och låg-/mellanstadiet.

Arbete pågår med att öka kunskapen om sambandet mellan livsstil och sjukdom för patienterna. Det bedrivs såväl inom de två hälsoenheterna (Borås och Mark) som på vårdcentraler och andra enheter, via livsstilsgrupper och motiverande samtal.
Livsstilsgrupperna arbetar med stress/avspänning, ångest, övervikt, KOL, depression, rökavvänjning, smärthantering, diabetes, hjärta/kärl, höga blodfetter och stavgång..

I samverkan med Marks kommun har projektet ”Hälsan hälsar på” bedrivits, där äldre har fått möjlighet att ta reda på hur de kan bibehålla/förbättra sin hälsa. I samverkan med några andra kommuner  bedriver primärvården uppsökande verksamhet till äldre där bland annat ett hälsosamtal genomförs. Distriktssköterskor på vissa vårdcentraler har grupper i hälsoinformation för 75-åringar. På andra ställen samverkar sjuksköterskor/läkare och rehabiliteringspersonal med livsstilsgrupper för riskpatienter.

I livsstilsfrågorna ingår också de aktuella frågorna alkohol och STI (sexuellt överförbara sjukdomar). Ungdomsmottagningarna arbetar mycket med detta. 

Inom mödrahälsovården intervjuas alla blivande föräldrar om kost, alkohol mm vid minst ett tillfälle och detta upprepas vid besök på barnhälsovården.

På styrelsemötet godkändes investeringsplanen för 2008-2010.

Gunilla Sandström (m) har tillsatts på den vakanta platsen som ersättare i styrelsen.



Kontaktperson: Jan-Åke Andersson (s), ordf, 0702-27 69 14
Anncatrin Studahl, utvecklingschef, 033-616 20 01, 0705-17 48 36


Läs meddelandet som PDF