I ett tvåårigt projekt arbetar primärvården och folktandvården tillsammans med att skapa ett gemensamt hälsobudskap om matvanor till småbarnsfamiljer. Förhållningssättet i projektet ska präglas av en helhetssyn på hälsofrämjande livsstilsfrågor. I fyra pilotprojekt i Sjuhärad arbetar man för att stödja och uppmuntra familjerna till att själva bli sina egna experter och att göra medvetna matval.
Varje år möter barnhälsovården och folktandvården i Västra Götalandsregionen tusentals föräldrar och deras barn. Genom att samordna budskapen kring mat och karies kan de båda regionala verksamheterna bidra till att fler familjer utvecklar goda matvanor. Ett av målen är att hindra utvecklingen av fetma och karies och dess konsekvenser för hälsan bland barn och ungdomar. Projektet genomsyras av ett salutogent synsätt, vilket innebär att man riktar in sig på friskfaktorer istället för riskfaktorer. De fyra pilotförsöken som pågår i Sjuhärad är ett samarbete mellan barnavårdcentralerna och folktandvårdsklinikerna i Bollebygd, Kinna, Skene och Ulricehamn.
Med dagens alarmerande forskningsrapporter om viktökning hos barn och ungdomar i Sverige är det en viktig uppgift att pröva nya arbetsmodeller för att stödja och uppmuntra barnfamiljer i deras val av matvanor. Många barn äter och dricker produkter som förknippas med såväl övervikt som karies. Daglig konsumtion av sockerhaltiga drycker och måltidsordning med fler än två mellanmål har visat sig vara relaterat till ökad kariesförekomst. Balansen mellan den energi vi tar in och den vi förbrukar har rubbats. Erfarenheten visar att goda vanor grundläggs tidigt. Därför är det viktigt att skapa och behålla goda vanor hos det lilla barnet.
Genom projektet Mål i mun vill man stärka identitet och självkänsla hos barnfamiljerna för att lägga en grund för att fatta självständiga och medvetna beslut rörande matvanor och familjemönster.
- Vi vill främja en god viktutveckling och bra tandhälsa, men utan pekpinnar och förmaningar. Vi tror på människans egen förmåga att hantera sina liv på ett bra sätt om de bara erbjuds information och verktyg som fungerar, säger projektledare Bie Holtz.
De fyra pilotförsöken arbetar utifrån huvudprojektets syfte och målsättning, men har formulerat egna handlingsplaner för det lokala arbetet.
Bollebygd satsar på brett samarbete
Projektet i Bollebygd ska fokusera på vinsten av att arbeta på bred front med många samarbetspartners för att få familjer att reflektera över sina livsstilsval.
- Vi vill utifrån en målbild med det glada, fysiskt aktiva och hungriga barnet med friska tänder och få föräldrar att reflektera över hur de kan nå dit med sina barn, säger Ulrika Elgh, en av de projektansvariga i Bollebygd.
Tillsammans med bland annat Barnmorskemottagningen, Kommunens folkhälsosamordnare, Biblioteketet, livsmedelsaffären Bolles samt Odensgårdens förskola ska man med olika aktiviteter förstärka familjernas medvetenhet kring hälsobefrämjande livsstilsval.
- Vi kommer att förändra föräldraträffarna på barnavårdscentralen en del, vi både ändrar innehåll och utökar antalet träffar, säger Marita Gabre som också är projektansvarig. Idén fanns även att starta matlagningskurser för småbarnsföräldrar, vilket även fanns hos folkhälsosamordnaren i kommunen och planering för detta pågår.
Kinna bjuder in till hälsodiskussion
I Kinna vill man stärka samarbetet mellan barnavårdcentralen och folktandvårdskliniken för att få ett gemensamt och tydligt hälsofrämjande budskap till barnfamiljerna på orten.
- Förutom att förbättra det samarbete vi har idag och utveckla våra arbetsmetoder kommer vi att göra en ny satsning. Vi kommer att bjuda in de föräldrar och barn som följts åt i en föräldragrupp på barnavårdcentralen till en gemensam hälso- och diskussionsträff på folktandvårdskliniken, säger Hanna Olsson, tandhygienist och en av de projektansvariga. På träffen, där även dietister medverkar, kommer vi att prata om kost och karies.
Skene ser över föräldrautbildningen
I Skene kommer projektet att fokusera på de möten som idag sker mellan barnfamiljerna och barnavårdcentralen/folktandvårdskliniken.
- Vi kommer att utveckla vårt samarbete för att tydliggöra samma budskap. I pilotförsöket ska vi bland annat förbättra metoden för hur vi pratar med föräldrarna om mat och tänder, säger Eva Skogsberg, tandhygienist i projektet. Vi har fått utbildning i hälsofrämjande och motiverande samtalsmetodik Målet är att uppmuntra familjerna att välja en hälsosammare livsstil.
Man kommer också att fördjupa innehållet kring mat och tänder vid de träffar barnavårdcentralen/folktandvården har med familjerna
Ulricehamn har fokus på mellanmål och ett extra besök på folktandvården
Barnavårdcentralerna och folktandvårdskliniken i Ulricehamn har länge haft ett bra samarbete. Målet med pilotförsöket är att utvidga samarbetet som ska genomsyras av ett gemensamt matbudskap i alla kontakter med det lilla barnet och dess familj. Till exempel kommer man i samarbete med två förskolor i kommunen att fokusera på information och diskussion om mellanmålets utformning och innehåll.
- Under projekttiden kommer vi även att kalla ett antal 2-åringar till ett extra besök på folktandvårdskliniken, säger Ulrika Nåfält, projektledare i Ulricehamn. Vid detta besök, liksom vid övriga möten med folktandvården och barnavårdcentralen, kommer vi tillsammans med familjerna fundera kring bland annat måltidernas utformning. Syftet är att stödja och förstärka de goda matvanor som redan finns i familjerna.