Pressmeddelande
Från Primärvården Södra Älvsborg
2011-05-19 12:30


Logistiker ny profession i primärvården


Primärvården Södra Älvsborg har en logistiker anställd för att förbättra mottagningarnas arbetsprocesser och patientflöden och bemanna så effektivt som möjligt utifrån patienternas behov. Ett framgångsrikt exempel är Vårdcentralen Lerum, som lyckats vända sina problem med tillgänglighet på telefon till att nu uppfylla vårdgarantin till 100 procent – dvs alla inkommande samtal tas omhand samma dag som de rings in.

På styrelsemötet den 19 maj fick Styrelsen för Primärvården Södra Älvsborg information av Petter Gabrielsson, logistiker som anställdes under 2010 för att arbeta med primärvårdens mottagningar. Ett flertal vårdcentraler och barnmorske- och rehabmottagningar har, med hjälp av verktyg som produktions- och kapacitetsplanering och värdeflödesmätningar, genomfört förändringar i arbetssätt och schemaläggning, för att bland annat få bort onödiga ”flaskhalsar” i patientflödet.

Flera vårdcentraler har infört så kallad triagemottagning, en öppen mottagning dit patienter kan vända sig utan tidsbeställning, och få hjälp direkt med enklare åkommor och vid behov få tid till läkare.

–  Det är patienternas behov som styr och med hjälp av logistikkompetens kan vi arbeta mer effektivt med de resurser vi har, säger primärvårdsdirektör Kerstin von Sydow.

www.vgregion.se/pvsa



Kontaktperson: Claes Redberg (S), ordf, 0705-74 29 48
Kerstin von Sydow, primärvårdsdirektör, 033-616 24 59, 0705-54 89 90 Petter Gabrielsson, logistiker, 0703-10 00 08


Läs meddelandet som PDF