Pressmeddelande
Från Primärvården Södra Älvsborg
2007-03-19 08:45


Nu finns det psykolog, psykoterapeut eller kurator på alla vårdcentraler


Målet att ha en psykolog, psykoterapeut eller kurator per 10.000 invånare är nu i princip uppnått i Södra Älvsborg. Samtliga 29 vårdcentraler har personal från någon av dessa yrkesgrupper.

I takt med att den psykiska ohälsan har ökat bland befolkningen har vårdcentralerna successivt rustat sig för att bättre kunna möta den här typen av problem. På vårdcentralen kan man idag få hjälp vid diagnoser som exempelvis ångest, depression, nedstämdhet, stressreaktioner, utmattningssyndrom, kriser och psykosomatiska problem. Det handlar om sådan psykisk ohälsa som inte ligger inom psykiatrins ansvarsområde och som det tidigare har varit svårt att få behandling för i den offentliga vården. Nu kan man vid behov erbjuda samtal på vårdcentralen och möjligheten ökar att kunna hjälpa patienten med problemen i ett tidigt skede.

Bra helhetsbild
Till psykologen, psykoterapeuten eller kuratorn kommer man i regel via remiss från läkaren på vårdcentralen. Tack vare att kompetensen finns på vårdcentralen möjliggörs ett nära samarbete med läkare och andra yrkesgrupper, till exempel sjuksköterska eller sjukgymnast.
– Patienterna uppskattar att vi finns på deras vårdcentral. Vi har en fungerande dialog med andra yrkeskategorier runt patienten och får på så sett en bra helhetsbild, säger Eva-Kajsa Bäck, psykoterapeut på Vårdcentralen Fristad.

Psykologerna, psykoterapeuterna och kuratorerna har en bred kompetens, vilket är viktigt inom primärvården, som ger första linjens vård. Ett par av tjänsterna är för närvarande vakanta, men på samtliga vårdcentraler finns kompetensen.



Kontaktperson: Bertil Martinsson, vårdutvecklare, 033-616 24 09, 0702-68 21 51.
Per Häggblad, chefläkare, 0708-24 52 93.


Läs meddelandet som PDF