Pressmeddelande
Från Primärvården Södra Älvsborg
2009-03-30 11:00


Förbättringar vid akutmottagningen i Borås

Tidsbokning införs på jourcentralen


Den 1 april införs tidsbokning på primärvårdens jourcentral i Borås, för att underlätta för patienterna och korta väntetiderna. Patienter med akuta besvär under kvällar och helger, då vårdcentralen är stängd, ska ringa Sjukvårdsrådgivningen som vid behov bokar en preliminär läkartid på jourcentralen. 

Bedömning och tidsbokning sköts av erfarna sjuksköterskor på Sjukvårdsråd-givningen, SVR. För patienterna är en av fördelarna med att först ringa SVR att de får hjälp att komma till rätt vårdinstans direkt, vilket leder till en effektivare planering av vården och därmed ett jämnare patientflöde. För vissa patienter räcker det att via telefon få egenvårdsråd, andra bedöms kunna vänta till nästa vardag och får då hjälp att komma i kontakt med sin vårdcentral. De patienter som bedöms ha akuta besvär får en preliminär läkartid på jourcentralen. Är behovet akut sjukhusvård lotsas man vidare till akutmottagningen.

Ytterligare en fördel är att patienterna tack vare den preliminära läkartiden inte behöver åka till jourcentralen tidigare än nödvändigt.
 
Rätt patient till rätt vårdnivå
En av orsakerna till att det ibland är långa väntetider är att många patienter åker till jourcentralen utan att få hjälp med en första bedömning via telefon. Rätt patient till rätt vårdnivå är alltså en av vinsterna med förändringen.
 
Förbättringar av den akuta vården
Primärvårdens jourcentral är delvis samlokaliserad med akutmottagningen på Södra Älvsborgs Sjukhus. Alla patienter, oavsett om de behöver sjukhusvård eller primärvård, använder idag samma entré och väntrum. Nu separeras de två mottagningarna på ett tydligare sätt och det ska också tydliggöras för patienterna vilka besvär som kräver vård på jourcentralen eller akutmottagningen.

Jourcentralen har öppet mån-fre 17-21, lör-, sön- och helgdagar 8-21.
www.vgregion.se/JourcentralenBoras
Det nya telefonnumret till Sjukvårdsrådgivningen är från och med den 1 april 1177.



Kontaktperson: Mats Elm, primärvårdsområdeschef Borås-Bollebygd, 033-616 24 76, 0708-44 24 76.
Christina Isaksson, verksamhetschef Sjukvårdsrådgivningen, 0322-22 67 06, 0706-50 09 04. Eva Tovinger, verksamhetschef akutmottagningen, 033-616 15 10, 070-720 85 22.


Läs meddelandet som PDF