Pressmeddelande
Från Primärvården Södra Älvsborg
2008-06-26 09:45


Vad håller allmänläkaren kvar i den offentliga primärvården?


Yrkesmässiga värderingar, arbetstillfredsställelse och praktiska skäl är bevekelsegrunderna för allmänläkare att stanna kvar i den offentliga primärvården, som nu upplever ökad konkurrens från den privata vårdsektorn. Det visar en studie som gjorts vid psykologiska institutionen på Göteborgs universitet.

Inom primärvården råder brist på allmänläkare och vakanser täcks ofta med hjälp av så kallade stafettläkare från bemanningsföretag. Detta är kostsamt och gör det också svårare att upprätthålla kontinuiteten i vården. Antalet andra privata arbetsgivare, såsom privata vårdcentraler och företagshälsovård, har också ökat under de senaste åren. Majoriteten av allmänläkarna har i dagsläget dock valt att stanna kvar i offentlig anställning, trots goda möjligheter att kunna finna alternativa arbetsgivare.
 
Syftet med studien var att undersöka allmänläkares bevekelsegrunder för att förbli offentliganställda. Urvalet bestod av 15 distriktsläkare verksamma i Primärvården Södra Älvsborg.

Yrkesmässiga värderingar
Allmänläkarnas uppfattning om hur vården bedrivs i offentlig sektor, där ekonomiska incitament inte i huvudsak styr medicinska beslut, där mottot är ”lika vård för alla” och där det finns en helhetssyn på patienten och en kontinuitet i vården, överensstämde med deras yrkesmässiga värderingar.

Arbetsillfredsställelse i god arbetsmiljö
Omväxlande arbetsuppgifter och kontinuiteten i att kunna följa patienterna under många år och få återkoppling på sitt arbete bidrog till arbetstillfredsställelsen. Vidare uppskattade man gemenskapen och ledarskapet på arbetsplatsen, liksom anställningstryggheten och de goda möjligheterna till forskning och utveckling. Läkarna var också överlag nöjda med sin lön, vilken i dagsläget inte var en avgörande faktor för att välja annat arbete, såvida inte löneskillnaden blir för stor.

Praktiska skäl
Att de privata alternativen inte har funnits så länge uppgavs som en av bevekelsegrunderna till att man stannat kvar. Man såg också fördelar med arbetsplatsens geografiska närhet till bostad och familj och att känna sitt upptagningsområde väl.

Hinder
Hinder för arbetsmotivationen var det stora antalet patienter per läkare och att övertid endast kompenseras upp till en viss nivå.

–  Det här är en intressant studie, som stärker oss i det vi arbetar för som är unikt för den offentliga primärvården, men den ger oss också kunskap om vad vi kan förbättra för att behålla våra läkare och locka till oss nya. På sikt är målet att kunna reducera behovet av stafettläkare, säger Kurt Patriksson, personalchef i Primärvården Södra Älvsborg.

Studien har gjorts av Carolina Ericsson och Staffan Hagström.



Kontaktperson: Kurt Patriksson, personalchef, tfn 0703-19 11 02.
Carolina Ericsson, personalvetarstudent, tfn 0733-82 41 10. Staffan Hagström, personalvetarstudent, tfn 0736-52 85 22.


Läs meddelandet som PDF