Pressmeddelande
Från Primärvården Södra Älvsborg
2009-02-04 15:37


”Vi bryr oss” – primärvårdens stöd till personal som anmälts i sin yrkesutövning


Primärvården Södra Älvsborg har tillsammans med företagshälsovården Hälsan & Arbetslivet tagit fram en handlingsplan för att ge stöd åt legitimerad personal som blivit anmälda till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) eller enligt Lex Maria.

Utgångspunkten i handlingsplanen är att all legitimerad personal kan bli anmäld, och att det, oavsett om man har gjort rätt eller fel, är en mycket utsatt situation att bli granskad och ifrågasatt i sin yrkesutövning. Vi fokuserar på vilket stöd och vilken vägledning vi som arbetsgivare kan ge i denna situation och på vilket sätt vi på arbetsplatsen kan hantera det inträffade på ett sakligt sätt och lära av de eventuella misstagen.

Årsredovisining
Handlingsplanen beskrivs i den årsredovisning för 2008 som godkändes av Styrelsen för Primärvården Södra Älvsborg den 4 februari. Ytterligare från årsredovisningen:

• Telefontillgängligheten på vårdcentralerna ökade till 97 procent i november och december, en ökning från 92 procent i oktober. Flera av vårdcentralerna nådde upp till 100 procent.
• Den senaste mätningen av besökstillgängligheten (oktober) visade att 91 procent av dem som behöver träffa en läkare får en tid inom 7 dagar – det vill säga inom vårdgarantigränsen.
• Antalet besök har ökat med 4,8 procent sedan 2007. Totalt gjordes 873.124 besök.
• Ett stort arbete har lagts ner på bemötandefrågor och ett av resultatmåtten är antalet anmälningar till Patientnämnden. Dessa har minskat med 7 procent sedan 2007. Året dessförinnan minskade de med hela 23 procent. De 143 anmälningar som kommit in under året har bemötts, rapporterats och följts upp i primärvårdens avvikelsesystem.
• Vi blev som första primärvårdsorganisation antagna till nätverket Hälsofrämjande sjukhus och andra organisationer, ett kvalitetsbevis för vårt hälsofrämjande arbete och förhållningssätt.
• Antalet förskrivningar av FaR (Fysisk aktivitet på Recept) har nästan tredubblats sedan 2007. Under 2008 har 2767 recept skrivits ut.
• Sjukfrånvaron har minskat under flera år i rad, så även 2008, och är nu nere på 4,6 procent eller 15,5 kalenderdagar i genomsnitt per anställd.
• Livsstilssatsningen för medarbetarna genom projektet Livsstil i Södra Älvsborg har fortsatt under 2008. Hälsoinspiratörer finns på samtliga av de 60 mottagningarna och de teman man arbetat med har varit rörelse, kost, återhämtning och glädje.
• Vakanssituationen bland allmänläkarna är fortsatt bekymmersam och har dels lösts genom anlitande av läkare från bemanningsföretag, men har delvis också uppvägts av en stor volym läkare i utbildningstjänstgöring, både AT- och ST-läkare.
• Det ekonomiska resultatet blev 4,8 mkr.

Säkerhetsplan
På styrelsemötet godkändes också en säkerhetsplan som tagits fram i syfte att stödja verksamheterna i riktning mot visionen ”en säker och trygg miljö för patienter, besökare, studenter och medarbetare”.

 



Kontaktperson: Jan-Åke Andersson (s), ordf, 0702-27 69 14,
Kerstin von Sydow, primärvårdsdirektör, 033-616 24 59, 0705-54 89 90, Bengt Brunius, personalchef, 033-616 24 83, 0708-26 38 52


Läs meddelandet som PDF