Pressmeddelande
Från Närhälsan
2012-03-16 11:00


Följsamheten till riktlinjer i vården av astma- och KOL-patienter i den offentligt drivna primärvården i Skaraborg


Följsamheten till riktlinjer för diagnostik och utredning av astma och KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, är låg. Det är huvuddragen i resultatet i apotekare Paolina Weidingers licentiatavhandling vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg. Läkemedel till patienter med astma och KOL ges både i för liten utsträckning och dessutom till patienter utan säkerställd astma eller KOL diagnos.

De uppsatta kvalitetsmålen för förskrivningen av kortison för inhalation uppnås för de astmapatienter som kommer på regelbunden uppföljning. Trots detta verkar patienterna med astma otillräckligt behandlade för sin sjukdom.

Avhandlingens målsättning var att utvärdera kvaliteten vid diagnostik och läkemedelsbehandling av patienter med astma och KOL i den offentligt drivna primärvården i Skaraborg.

— Det finns ett behov av kvalitetsförbättring av utredning, behandling och uppföljning av patienter med astma och KOL, det visar min avhandling, menar Paolina Weidinger


Resultat

• Endast en tredjedel av patienter med astma eller KOL har utretts objektivt i enlighet med riktlinjer under första besöken.

• Vid uppföljningar fick 60 procent av patienterna med astma en utvärdering i enlighet med riktlinjerna. Motsvarande siffra för KOL-patienter är 45 procent.

• Förskrivningen av kortison för inhalation nådde kvalitetsmålen. Ändå gjorde 50 procent av dessa patienter ett akutbesök under uppföljningen. Målet enligt riktlinjerna var att mindre än 10 procent skulle behöva söka akut vård.

• Astma och KOL-läkemedel har i undersökningsperioden förskrivits till 6 procent av befolkningen i Skaraborg.

• Totalt sett återfanns registrerade diagnoser för astma och/eller KOL hos drygt hälften av de patienter som förskrevs astma och KOL-läkemedel.

• Bland patienter med diagnosen astma saknade 37 % ett förskrivet läkemedel från primärvården under uppföljningsperioden.


Resultatanalys

En förklaring till resultaten kan vara att en del patientgrupper utreds på andra ställen än i primärvården. Till exempel barn som utreds för sin astma på barnklinik och får sin behandling i samband med detta. En annan möjlig förklaring kan vara att många patienter med astma eller KOL söker akut vård och känner en förbättring av sitt tillstånd efter behandlingen. De upplever då inget behov av att komma på uppföljning. 
 

Avhandlingen

Asthma and COPD – Diagnoses and prescriptions in Swedish primary care
ISBN 978-91-637-0389-8
Avhandlingen finns att läsa i sin helhet på
http://www.vgregion.se/sv/Primarvarden-Skaraborg/startsida/ovrig_verksamhet/fou_centrum/publikationer/Avhandlingar/


 



Kontaktperson: Paolina Weidinger, telefon, 0500-47 85 96. Säkrast klockan 11-14


Läs meddelandet som PDF