Pressmeddelande
Från Närhälsan
2012-10-03 10:28


Sjukvårdsrådgivning med tolk på arabiska och somaliska provas i Västra Götaland


I december startar 1177 Sjukvårdsrådgivningen i Västra Götaland ett pilotprojekt för sjukvårdsrådgivning med tolk på somaliska och arabiska.
Tjänsten kommer att erbjudas på försök mellan den 3 december och 28 februari 2013. Pilotprojektet är ett samarbete mellan Stockholms läns landsting, Västra Götalandsregionen, Region Skåne och Inera. I Stockholms läns landsting erbjuds tjänsten redan från idag, den 3 oktober.

Under pilotprojektet kommer sjukvårdsrådgivning med tolk på telefon att erbjudas på arabiska och somaliska alla dagar mellan 08.00-22.00. Rådgivningen är gratis och utförs av 1177 Sjukvårdsrådgivningens ordinarie sjuksköterskor tillsammans med tolk.

- Att få telefonsamtalet mellan rådgivande sjuksköterska och patient tolkat innebär en ökad trygghet och säkerhet både för den som ringer och för sjuksköterskan. Risken minskar dramatiskt för missförstånd när det gäller bedömning av medicinskt behov och råd om egenvård samt eventuell hänvisning till rätt vårdnivå, säger Christina Oscarson tillförordnad primärvårdschef Sjukvårdsrådgivningen, Västra Götalandsregionen.
 
Utvärdering av tjänsten kommer att ske löpande, både under och efter projektet, för att undersöka möjligheterna att etablera tjänsten och utöka till fler språk.

- Vi vet inte om och i vilken omfattning telefontolktjänsten kommer att utnyttjas. Vi vet inte heller hur den kommer att upplevas av användarna. Därför kommer telefontolktjänsten att provas under en begränsad period. Därefter får ställning tas till eventuell fortsättning, säger Christina Oscarson.


Kort om tolkprojektet:
• Projektet startar den 3 oktober i Stockholm och den 3 december i Skåne och Västra Götaland

• Sjukvårdsrådgivning med tolk på arabiska kommer att ha ett särskilt telefonnummer.

• Sjukvårdsrådgivning med tolk på somaliska kommer att ha ett särskilt telefonnummer.

• Tolktjänsten kommer att vara öppen mellan 08.00 – 22.00, alla dagar i veckan.

• Rådgivningen är gratis, men samtalet kostar som ett vanligt telefonsamtal.

• Rådgivningen utförs av 1177 Sjukvårdsrådgivningens ordinarie sjuksköterskor.

Mer information om tjänsten kommer i samband med starten den 3 december.



Kontaktperson: Christina Oscarson,tillförordnad primärvårdschef Sjukvårdsrådgivningen, Västra Götalandsregionen, tfn: 0510-856 54, 070-277 88 73
Max Själander, informatör Primärvården Västra Götalandsregionen, tfn: 072-742 91 20


Läs meddelandet som PDF