Pressmeddelande
Från Närhälsan
2014-09-26 09:09


Klamydiamåndag ska få ungdomar att testa sig


Under sommaren har många oskyddat sex, vilket gör att antalet fall av klamydia ökar. Klamydiamåndagen startar den 29 september och är en nationell satsning för att få ungdomar att testa sig, kunna få behandling, minska risken för att smitta andra.

I Västra Götalandsregionen innebär Klamydiamåndagen att hud-könsmottagningar Närhälsans barnmorskemottagningar, ungdomsmottagningar, vårdcentraler, andra berörda privata och offentliga mottagningar lyfter riskerna med klamydia. Även gymnasieskolor har involverats då det viktigaste är att få unga som haft oskyddad sex att testa sig.

Klamydia är en vanlig infektion bland unga i Sverige, och som kan överföras om man har sex utan kondom. Under sommaren har många oskyddat sex, vilket gör att antalet fall av klamydia ökar framförallt bland unga. Klamydiamåndagen är en satsning riktad till unga för att öka medvetenheten om en av Sveriges vanligaste könssjukdomar och påminna om vikten av att testa sig.  Att testa sig för klamydia är kostnadsfritt och ganska enkelt. Det kan göras via ett hemtest eller på närmaste mottagning.  Även eventuell behandling är kostnadsfri.

Klamydiamåndagens nav är www.klamydiamåndagen.se och i årets satsning medverkar artister som remixat sina låtar för att lyfta frågan om att testa sig för klamydia. Klamydiamåndagen startar den 29 september och pågår hela hösten.

Mer om kampanjen
Inom musikkulturen är det många låtar som beskriver relationer och sex. Det kan handla om passion, förförelse, svek, lust eller lycka. Men, det är sällan som säkrare sex eller vikten av att testa sig finns med i låttexter. Därför har fyra artister remixat sina låtar, så att de på ett eller annat sätt belyser könssjukdomen klamydia och uppmanar alla som haft oskyddat sex att testa sig. 

Medverkande artister är: Scotts, Ida Redig, Zacke samt Linda Pira.  Under kampanjtiden 29 september – 30 november 2014 kommer de att twittra, instagramma, facebooka, blogga och på olika sätt tala med sina fans om testning samt spela sina remixade låtar.

– Tanken är att artisternas remixade låtar lyfter frågan om vikten av att testa sig för klamydia och får fler unga, särskilt unga män, att testa sig säger biträdande smittskyddsläkare Peter Nolskog på Smittskydd Västra Götaland.
Klamydiamåndagen.se

Via klamydiamandagen.se kan man beställa ett hemtest men även hitta mottagningar i Sverige som erbjuder test för klamydia. På webbsidan finns information om klamydia, säkrare sex och vikten av att regelbundet testa sig för klamydia om man har oskyddat sex med nya eller tillfälliga partners. Där finns också möjligheten att lyssna på artisternas låtar: www.klamydiamåndagen.se

Fakta om klamydia
Länk till Råd och fakta på svenska och övriga språk: http://www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationer/Rad-och-fakta-om-sexuellt-overforda-infektioner--Klamydia/



Kontaktperson: Eva Rundberg, Barnmorska Samordnare sexuell hälsa & HVB-projektet, Mobil: 076-11 00 240, eva.rundberg@vgregion.se
Max Själander, informatör, Närhälsan kommunikationsavdelningen, Mobil: 072-742 91 20, max.sjalander@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF