Pressmeddelande
Från Närhälsan
2012-12-03 09:14


Tolktjänst för sjukvårdsrådgivning på telefon


Nu är det dags för Sjukvårdsrådgivningen 1177  i Västra Götaland att bli ännu bättre på att ge rådgivning på lika villkor. Den 3:e december öppnar två nya nummer som erbjuder tolkhjälp på somaliska eller arabiska i samtal med sjuksköterska.

I december inleder Västra Götalandsregionen ett projekt som erbjuder tolktjänst för sjukvårdsrådgivning på telefon på somaliska och arabiska. Det innebär att fler människor kan känna en trygghet i att få hjälp och sjukvårdsråd utan att behöva söka vård akut. Projektet kommer att pågå som en test under tre månader för att därefter utvärderas innan beslut tas om eventuell fortsättning.

– Att kunna ställa medicinska frågor och få svar på det egna språket är viktigt för att ha samma villkor som alla medborgare, säger Christina Oscarsson, primärvårdschef på Sjukvårdsrådgivningen

Projektet har pågått under två månader i Stockholm. Där har patienterna upplevt tjänsten som välbehövd och att de fått den hjälp de velat ha. De har känt en trygghet i att enkelt kunna få den information de behövt i en situation då det kan vara väldigt utsatt att inte helt behärska svenskan.

Här i Västra Götaland är tolkprojektet en del i det fortlöpande arbetet för att öka tillgängligheten till hälso- och sjukvården för att kunna ge vård på lika villkor. Samtidigt kan en bra sjukvårdrådgivning bidra till en effektivare vård.

– Samtalen gör det lättare att slussa patienten till rätt vårdnivå, säger Christina Oscarsson,

Kort om tolkprojektet:
• Projektet startar 3 december i Västra Götaland

• Sjukvårdsrådgivning med tolk på arabiska kommer att ha numret
0771-1177 90

• Sjukvårdsrådgivning med tolk på somaliska kommer att ha numret 0771-1177 91

• Tolktjänsten kommer att vara öppen mellan 08.00 – 22.00, alla dagar i veckan.

• Rådgivningen är gratis, men samtalet kostar som ett vanligt telefonsamtal.

• Rådgivningen utförs av 1177 Sjukvårdsrådgivningens ordinarie sjuksköterskor.

Tolktjänst för sjukvårdsrådgivning på telefon är ett samarbete mellan Stockholms läns landsting, Västra Götalandsregionen, Region Skåne och Inera. I Västra Götalandsregionen pågår pilotprojektet från december till slutet av februari, för att sedan utvärderas.

 



Kontaktperson: Christina Oscarsson, primärvårdschef på Sjukvårdsrådgivningen, Telefon 070-277 88 73, E-post christina.oscarsson@vgregion.se
Max Själander, informatör Primärvården Västra Götalandsregionen, tfn:072-742 91 20


Läs meddelandet som PDF