På barnavårdcentralen, BVC, vid Vårdcentralen Torslanda noterade man att pappor inte medverkade i lika stor utsträckning som mammor föräldragrupperna. Då verksamheten har i uppdrag att stödja både mammor och pappor ville BVC Torslanda se hur man kunde bli bättre på att stödja pappors medverkan i föräldragrupperna och hur innehållet i verksamheten kunde förbättras.
På barnavårdscentralen skapades därför projektet Föräldrar Jämt. Projektmedlemmarna fick idag ta emot regionstyrelsens personalutskotts årliga jämställdhetspris vid regionfullmäktiges möte.
Barnsjuksköterskorna Petra Jochens, Annelie Berghamn, Britt-Marie Åkesson och Ylva Torgersson har genom projektet ökat möjligheterna för föräldrar att mer jämställt delta i omvårdanden kring sina barn. Personalutskottets motivering till priset lyder: ”Barnavårdscentralen Torslanda har med ett systematiskt arbetssätt och med tydligt fokus bidragit till att öka jämställdheten bland besökande föräldrar”.
Bakgrunden till arbetet är att det, i enlighet med landet i övrigt, främst är mammor som kommer till BVC:s föräldrastöd i grupp, så kallade föräldragrupper. Barnsjuksköterskorna ville skapa en verksamhet där föräldrarna ska känna att föräldragrupperna möter deras behov och önskemål och att de på bästa sätt främjar ett jämställt föräldraskap. Projektet har genomförts tillsammans med Kunskapscentrum för jämlik vård i Västra Götalndsregionen
— I Personalvision 2021 anges att Västra Götalandsregionen som organisation och arbetsgivare ska vara en föregångare i arbetet med jämställdhet och mångfald. Därför är det inspirerande att se hur årets pristagare har uppmärksammat hur samhällets institutioner påverkar föräldrars möjligheter att vara föräldrar, menar dagens prisutdelare Sören Kviberg, ordförande i regionstyrelsens personalutskott.
— Det känns fantastiskt roligt att genom det här priset få en bekräftelse på att det stora arbete vi lagt ner i det här projektet i ett och ett halvt års tid är viktigt, säger Petra Jochens, barnsjuksköterska på BVC Torslanda.
Några resultat från projektet:
• En ny gemensam inbjudan till föräldragrupperna där BVC tydligt poängterar att både mammor och pappor eller partners är välkomna att delta. Redan på hembesöket betonar barnsjuksköterskorna vikten av att båda föräldrarna är delaktiga i omsorgen av barnen.
• Genom att jobba med sina värderingar och synsätt har barnsjuksköterskorna nu ett mer öppet förhållningssätt gentemot mammor och pappor eller partners vid både de individuella besöken och vid föräldragrupperna
• Föräldragrupperna fortsätter att kontinuerligt utvärderas för att fånga in föräldrarnas synpunkter och för att fortsätta att utveckla föräldragrupperna
• Arbetsgruppen beskriver hur de nu får fler frågor från pappor och det blir vanligare att papporna är med på både föräldragrupperna och besöken hos barnsjuksköterskan vilket både är ett ”tecken i tiden” men med största sannolikhet också ett resultat av att verksamheten är mer måna om att se och möta papporna
• Arbetet har kommit att utveckla hela BVC-verksamheten, inte minst genom det ständiga interna lärandet inom gruppen