Pressmeddelande
Från Närhälsan
2012-02-14 08:51


Vårdcentraler erbjuder genom Seniorhälsan personliga hälsoplaner och en fast vårdkontakt för äldre


Personer från 65 år och uppåt erbjuds nu mer proaktiva insatser på en rad offentliga vårdcentraler i Göteborg inom Primärvården Västra Götalandsregionen. Satsningen som kallas Seniorhälsan innebär att äldre personer erbjuds besök hos en distriktssköterska eller hälsopedagog med särskild kompetens och erfarenhet av hälsa och sjukdomar hos äldre. Personer i målgruppen får också hjälp med att upprätta en personlig hälsoplan samt får en fast vårdkontakt på vårdcentralen.

Seniorhälsan skickar en personlig inbjudan om ett besök till listade på vårdcentralen, när de fyller 65, 70 och 75 år. Därefter erbjuds man från och med 80 års ålder ett besök varje år. Däremellan finns möjlighet att ta upp kortare hälsofrågor vid till exempel den årliga säsongsvaccineringen. Vid behov blir man vägledd till rätt profession eller team på vårdcentralen. Initialt erbjuder ett antal vårdcentraler i Göteborg de här hälsofrämjande besöken, som innehåller följande:

• hälsosamtal och identifiering av risk för ohälsa utifrån vetenskapligt framtagna kriterier. Om behov eller hälsorisker finns hjälps personen vidare i sjukvårdsutbudet

• upprättande av en personlig hälsoplan med aktiviteter i egen regi eller med stöd av någon av våra livsstilsgrupper som hanterar områden som vikt, rökstopp, stresshantering, fysiskt aktivitet, sömn med mera. Vårdcentralerna samarbetar med stadsdelarnas olika verksamheter och vid behov hjälps personen till rätt kontakt där.

• namngiven vårdkontakt på vårdcentralen som man i fortsättningen kan vända sig till i alla hälso- och sjukvårdsfrågor. Besöket kostar 50 kr och tar cirka 30 minuter. 

—  Vi ser fram emot att kunna erbjuda detta proaktiva och hälsoinriktade arbetssätt som vi hoppas skapar trygghet och blir uppskattat av våra patienter och kunder. Seniorhälsan kan liknas vid arbetssättet på våra barnavårdscentraler. Meningen är att Seniorhälsan  successivt ska spridas i den offentliga Primärvården i hela regionen säger Ann-Christine Baar, ledningsstrateg i äldrefrågor inom Primärvården.
 
Följande offentliga vårdcentraler i Göteborg erbjuder Seniorhälsan
VC Gibraltargatan 
VC Brämaregården 
VC Biskopsgården
VC Masthugget 
VC Torslanda 
VC Backa
VC Majorna 
VC Tuve 
VC Kärra
VC Slottsskogen 
VC Kyrkbyn  
VC Eriksberg
VC Kungshöjd  
 



Kontaktperson: Ann-Christine Baar, ledningsstrateg i äldrefrågor, Primärvården Västra Götalandsregionen, tfn 070-239 83 24


Läs meddelandet som PDF