Pressmeddelande
Från Närhälsan
2012-12-17 11:20


Vinnare av Stora Primärvårdspriset 2012 utsedd


Vid en ceremoni i tisdags kväll fick Frida Karlenius, student vid Umeå Universitet, ta emot förstapriset i Stora Primärvårdspriset 2012. Årets ämne i uppsatstävlingen var "Hälsofrämjande primärvård". Hedersledamot i tävlingsjuryn är Arvid Carlsson, professor emeritus och nobelpristagare i medicin år 2000.

Uppsatstävlingen som anordnas av den offentligt drivna primärvården i Västra Götalandsregionen har sedan starten 2009 lockat hundratals läkarstudenter att lämna in bidrag.

Juryn hade som vanligt ett svårt arbete att ta fram en vinnare bland alla fantastiska bidrag, men enades till slut om Frida Karlenius uppsats med motiveringen:

”Uppsatsen belyser på ett konkret och verklighetsnära sätt problematiken i att balansera riktlinjer och evidens med respekt för individen/patienten. Frågan "Vad är egentligen hälsa" ställs ur ett mer filosofiskt än medicinskt perspektiv och ger anledning till de unga läkare som förekommer i uppsatsen att reflektera över dagens patientbesök och sin yrkesroll på ett sätt som många säkert känner igen från sin egen vardag."
 
- Det känns väldigt roligt och hedersamt att få ta emot det här priset. Årets tema inspirerade mig till att skriva ihop ett tävlingsbidrag. Jag blev under förra våren av olika skäl, bland annat av människor i min närhet, inspirerad till att tänka på begreppet hälsa och vad det egentligen innehåller, berättar Frida Karlenius.
 
Frida fick under prisceremonin också träffa Arvid Carlsson:
- Jag tycker det var väldigt roligt och spännande att få träffa Arvid. Han är väldigt ödmjuk och intresserad, samtidigt som han själv har många intressanta erfarenheter och tankar att dela med sig av. Jag tycker det är fascinerande att han verkar vara så genuint nyfiken och vetgirig fortfarande. Han sa till mig att han är avundsjuk på ungdomarna som får vara med och se vilka svar och lösningar som framtiden har att bjuda på. Den inställningen till livet och vetenskapen tycker jag är inspirerande, fortsätter Frida.

Emma Terner som läser vid Uppsala Universitet tog hem andrapriset och Karin Svensson vid Göteborgs Universitet fick ta emot tredjepriset i tävlingen. Prissumman till det vinnande bidraget är 30 000 kronor, andra och tredjepristagare får 10 000 kr vardera.

- Ämnet "hälsofrämjande primärvård" är högaktuellt och vi har i juryn fått ta del av många spännande tankar och idéer på temat. Det har inte varit lätt att välja ut tre favoriter men vi har trots det varit väldigt överens om vilka de tre finalisterna skulle bli, säger Karin Rignér, chefläkare.


Fakta om Stora Primärvårdspriset
Stora Primärvårdspriset är ett sätt väcka studenternas intresse för primärvård. Tävlingen är öppen för alla läkarstudenter i Sverige fram tills dess att man tillträder sin AT-tjänstgöring och för dem som studerar medicin vid ett internationellt universitet.

I tävlingens jury sitter den offentliga primärvården i Västra Götalandsregionens medicinska råd. Juryn består vidare av Primärvårdens samordnande chefläkare och medicinska rådets ordförande, Karin Rignér, samt HR-chef Ulrika Dahl Eriksson och Cecilia Björkelund, professor i allmänmedicin. Hedersledamot i juryn är Arvid Carlsson, professor emeritus och Nobelpristagare i Medicin år 2000.


Hämta bild på Frida Karlenius här  



Kontaktperson: Karin Rignér, samordnande chefläkare Primärvården, telefon 070-205 58 68


Läs meddelandet som PDF