Om RSS

Kommentera webbsidan!

Med RSS kan du få de senaste pressmeddelandena från Västra Götalandsregionen direkt till din dator, utan att behöva surfa till webbsidan och leta.

Det enda som krävs är att du har en RSS-läsare.

RSS fungerar som ett slags prenumeration och din RSS-läsare håller reda på när nya pressmeddelanden har publicerats utan att du själv behöver gå till nyheter.vgregion.se och titta.

RSS-ikon

Symbol för RSS-flödeDen här symbolen visar att det finns ett RSS-flöde för webbsidan och ger dig länken du använder för att starta en RSS-prenumeration.

Pressmeddelanden via RSS från:

 

Vad är RSS?

RSS används för att tillhandahålla förkortningar av eller det fullständiga innehållet i en webbaserad text tillsammans med en länk till den fulla versionen på webbensidan. Informationen presenteras som en XML-fil som i allmänhet kallas RSS-flöde, RSS-fil eller engelskans motsvarigheter RSS feed, RSS Stream eller RSS channel.

Symbol för RSS-flödeHistoriskt har en orange ikon med akronymerna XML eller RSS använts för att uppmärksamma webbsidebesökaren på att det finns möjlighet att prenumerera på innehållet i en webbplats men nu har man successivt börjat överge den gamla xml-ikonen till förmån för en ny standardiserad variant.

Under främst 2004 och början av 2005 så ökade användandet av RSS-filer markant då många av de större nyhetsorganisationerna och massmedierna började tillhandahålla sina nyheter som RSS efter att webbloggar och tekniskt orienterade webbplatser använt sig av tekniken under flera år. Idag har de flesta svenska nyhetssajterna någon form av syndikering av sina nyheter, vilket gör att man som besökare inte längre måste besöka webbplatsen för att ta del av dessa.

RSS används väldigt flitigt av webbloggarna för att dela med sig av sina senaste inlägg och kommentarer. På sistone har man även börjat bifoga multimediafiler till RSS-flödena vilket används för podradio eller för att dela med sig av sina foton.

RSS-läsare

För att enkelt kunna ta del av RSS-flöden använder man sig av särskilda program, som antingen installeras på datorn eller som är webbaserade. Dessa program kallas i folkmun för RSS-läsare. Programmen kontrollerar automatiskt de RSS-flöden man prenumererar på och presenterar nya inlägg på ett överskådligt sätt. Användaren behöver således inte aktivt söka upp webbsidor denne finner intressanta för att uppdatera sig om något har hänt.

Flera webbläsare har också inbyggda RSS-läsare till exempel Internet explorer 7 och Mozilla Firefox.

Här får du även några exempel på gratis RSS-läsare för Windows och Mac: