Pressmeddelande
Från Regionservice
2011-06-16 17:00


Fler maträtter för patienter på sjukhusen


Patienterna på sjukhusen i Västra Götalandsregionen ska få välja på fler maträtter och kunna äta när de vill. Det är några av de förbättringar som servicenämnden pekar på i sitt svar på en motion som behandlades på sammanträdet den 16 juni.

I en motion till regionfullmäktige vill Monica Selin m.fl. (KD) att det på prov införs möjligheten att beställa mat från en à la cartemeny på ett av regionens akutsjukhus. Selin vill att valfrihet ska inspirera utvecklingen av sjukhusmaten i Västra Götalandsregionen.

I sitt svar på motionen pekar servicenämnden på att inriktningen stämmer mycket väl med det arbete som pågår inom Regionservice för att utveckla måltiderna för både patienter och anhöriga på sjukhusen. Förslaget är att det ska finnas ett mycket större sortiment att välja på och att mat ska kunna beställas när som helst på dygnet. Inriktningen för Regionservice förändring ska även värna matens näringsinnehåll och i stor omfattning minska svinnet.

Hur maten ska lagas och i vems regi finns ingen klar inriktning för idag. Något beslut om ett enda stort centralkök för alla sjukhus i Västra Götalandsregionen har inte tagits och är enligt servicenämnden inget alternativ.

Den demonstrationsanläggning som byggts upp i Falköping är inget produktionskök. Anläggningen syftar till att utveckla ett arbetssätt där goda och näringsrika patientmåltider kan serveras samtidigt som flexibiliteten och valfriheten ökar. Kombinationen av moderna matlagningstekniker och patientnära hantering av maten kan bidra till ett bättre näringsinnehåll för patienten. Denna hantering ska anläggningen i Falköping bidra till att kvalitetssäkra. Vidare pekar servicenämnden på att i dagens sjukhuskök kommer specialmat att tillagas även i fortsättningen.

Då arbetet inom Regionservice motsvarar motionens intentioner och omfattar samtliga sjukhus inom Västra Götalandsregionen förslår servicenämnden att regionstyrelsen ska besluta att Monica Selins motion ska anses vara besvarad. Moderaterna och Kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet till förmån för eget förslag att motionen ska vara bifallen.

Före nämndens möte under torsdagen genomfördes en workshop ihop med bland andra ledningarna för Västra Götalandsregionens sjukhus. I fokus för diskussionen stod införande av samlade servicetjänster från Regionservice i syfte att frigöra tid för vården.



Kontaktperson: Lena Hult, ordförande servicenämnden, 0705-56 17 84, eller Sten Axelsson, servicedirektör, 0705-64 12 99.


Läs meddelandet som PDF