Pressmeddelande
Från Regionservice
2012-10-31 08:30


Kraftsamling för att minska matsvinn på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Kungälvs sjukhus


Ett minskat matsvinn vid produktion och servering påverkar både miljö och ekonomi positivt. Regionservice har nu tagit initiativet till en gemensam utbildningsinsats för köks- och vårdpersonal på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Kungälvs sjukhus.

Matsvinn kan uppkomma på många olika sätt. Vid tillagning och servering, på grund av felaktig lagring eller att matgästerna inte äter upp det som finns på tallriken. Genom att minska matsvinnet vid produktion och servering på sjukhusen minskar både kostnader och miljöpåverkan. Samverkan mellan olika yrkesgrupper är viktig och många står som vinnare om matsvinnet minimeras.

Under två tillfällen i november kommer köks- och vårdpersonal från Regionservice, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Kungälvs sjukhus att delta i en utbildning om hur man kan minska matsvinn. Utbildningen är en del i projektet Mindrematsvinn.nu* som drivs av Hushållningssällskapet med stöd från Jordbruksverket.

- Detta är en viktig fråga för oss och vi hoppas att utbildningen ska ge oss konkreta förslag på hur vi tillsammans med vårdpersonalen kan arbeta för att minska matsvinnet, säger Kristina Sjöholm, sektionschef inom Regionservice.

Regionservice har under flera års tid följt upp svinnet avseende måltidsproduktion och servering. Kristina berättar:
- Efter utbildningen har vi för avsikt att, med de verktyg som vi fått med oss, skapa rutiner och hitta olika sätt att samverka på för att minska matsvinnet i ledet från kök till patient.

Utbildningen äger rum den 6 och 22 november, kl 13.00 - 16.30 på Kungshöjds konferensenhet.  

*Det nationella projektet Mindrematsvinn.nu drivs av Hushållningssällskapet och verkar för att minimera onödigt matsvinn i kök inom vård, skola och omsorg. Projektet, som genomförs under 2011-2013, är delvis finansierat av Jordbruksverket som en del av förverkligandet av de nationella miljömålen.



Kontaktperson: Kristina Sjöholm, Sektionschef Måltider Kungälvs Sjukhus, 0303-987 56,
Gunilla Sundberg, Sektionschef Måltider Mölndals sjukhus, 031-34 309 18, Lotta Johansson, Sektionschef Måltider Sahlgrenska sjukhuset, 031-34 295 05 eller Inger Kärrman, tf Sektionschef Måltider Östra sjukhuset, 031-34 343 82,


Läs meddelandet som PDF