Pressmeddelande
Från Regionservice
2012-03-26 10:00


Servicenämnden

Pilotverksamhet ska utveckla patientmåltiderna


Servicenämnden beslutade på sitt sammanträde den 23 mars att starta pilotverksamhet för att utveckla hur måltiderna till patienter ska produceras och distribueras i framtiden. Nämnden tog också del av en ekonomisk rapport som visar ett överskott för Regionservice för årets två första månader.

Den ekonomiska rapporten för januari och februari visar att nästan alla områden inom Regionservice visar ett positivt ekonomiskt resultat. Förvaltningen hade budgeterat ett minusresultat för de första månaderna på åtta miljoner kronor. Men den ekonomiska rapporten visar istället ett positivt ekonomiskt resultat för de två månaderna på 4,7 miljoner kronor. Endast område måltider visade ett ekonomiskt underskott.

Två pilotverksamheter inom måltider

Servicenämnden beslutade ge servicedirektören i uppdrag att förbereda och planera för att två pilotverksamheter för Västra Götalandsregionens patientmåltider ska genomföras med start i höst. Pilotverksamheternas resultat ska säkerställa att den framtida måltidsprocessen uppfyller de krav som ställs och att kostnadskalkyler håller. När pilotverksamheten är utvärderad kan servicenämnden ta beslut om investeringar ska göras i någon av dagens lösningar eller om ett helt nytt alternativ ska införas stegvis från hösten 2013.

Fredagens beslut innebär ett förberedande och planerande men beslutet om förändringen i utbudet vid Skaraborgs sjukhus och var pilotverksamhet med den flexibla lösningen ska genomföras tas av servicenämnden den 27 april.

Krav som ska uppfyllas

Servicenämnden har tidigare ställt sig bakom en lista med krav som den framtida lösningen för måltidernas produktion och distribution ska uppfylla. Kraven handlar om hygien, näringsinnehåll, smakupplevelse, miljö, leveranssäkerhet, andel ekologiska råvaror, flexibilitet både vad gäller antal rätter att välja på och tider för servering samt ekonomi.

De tre olika alternativen

Den dominerande lösningen idag är att måltiderna tillagas i sjukhusens kök och sedan varmhålls till dess att de slutligen når patienterna på vårdavdelningarna. Denna lösning har brister då underhållet i köken på sjukhusen är eftersatt och stora investeringar krävs. Dessutom innebär dagens system med varmhållen mat som transporteras genom sjukhusen problem för bland annat näringsinnehåll och smakupplevelse. Ett sjukhus med så kallad varmmatslösning kommer att fungera som referensobjekt.

På Skaraborgs sjukhus tillämpas idag en så kallad kallmatslösning. Där kyls måltiderna direkt efter tillagningen och transporteras kall till vårdavdelningarna. Måltiderna värms sedan upp nära patienterna i speciella vagnar. Denna lösning på Skaraborgs sjukhus blir en av pilotverksamheterna som ska utvärderas och kommer under pilotverksamheten att utvecklas med fler rätter att välja mellan.

Det tredje alternativet kallas den flexibla lösningen. Den innebär ett nära samarbete med näringslivet där måltiderna tillagas av externa måltidsleverantörer och levereras i huvudsak direkt till vårdavdelningarna. Måltiderna slutbereds nära patienterna i ugnar på avdelningarna. Denna lösning skulle ge en stor flexibilitet med upp mot 20 olika rätter att välja mellan och möjlighet till servering utanför ordinarie serveringstider. Denna lösning kommer att prövas med en pilotverksamhet på något av Västra Götalandsregionens länsdelssjukhus.

Sjukhusköken fortsatt viktiga

Noterbart är att det inte i något av alternativen finns planer på ett enda produktionskök i något av Västra Götalandsregionens sjukhus. Oberoende av framtida lösning för patienternas måltider kommer köken i sjukhusen att vara viktiga för bland annat specialkoster. Val av lösning avgör investeringarnas omfattning i befintliga kök. Vidare kan noteras att beslutet om patientmåltiderna kommer att påverka produktionen till personalrestaurangerna. 



Kontaktperson: Ordförande Lena Hult (S), 0705-56 17 84, 1:e vice ordförande Göran Larsson (MP), 0730-20 42 60,
2:e vice ordförande Tord Gustafsson (M), 0703-72 17 44, eller servicedirektör Sten Axelsson, 0705-64 12 99.


Läs meddelandet som PDF