Pressmeddelande
Från Regionservice
2012-10-26 16:00


Regionservice verksamhetsplan

Fortsatt fokus på servicekoncept under 2013


Regionservice har under 2012 genomfört pilot- och införandeprojekt avseende servicekoncepten Materialförsörjning i vården, Facility Management (vårdnära servicetjänster) och Måltidsprocessen.  För 2013 är det prioriterade målet att frigöra resurser genom att genomföra nya uppdrag i enlighet med framtagna servicekoncept.

Materialförsörjning i vården

Med början under 2011 har en ny modell för materialförsörjning avseende vårdavdelningar utvecklats och testats. Denna nya försörjningslösning skapar förutsättningar för kostnadssänkningar avseende kortare processtid, minskade kapitalkostnader och minskade lokalytor samt inte minst förbättrad vårdhygien och ökad kvalitet.

Den nya materialförsörjningsprocessen för vårdavdelningar har under 2012 införts på 24 vårdavdelningar vid SkaS Skövde. På SU/Mölndals sjukhus har ett koncept för operationsavdelningar delvis tagits fram och testats i ett pilotprojekt. Under 2013 kommer materialförsörjningsprocessen för operationsavdelningar att implementeras på SU/Mölndals sjukhus.

Facility Management (vårdnära servicetjänster)

I nuläget utförs en relativt stor andel av serviceleveranserna av vårdpersonal som är anställda på sjukhusen. För att effektivisera verksamheten inom såväl omvårdnad som service behöver detta förändras. Förändringen innebär att Regionservice har serviceteam som levererar servicetjänsterna samordnat till vårdavdelningen och vårdpersonalen ägnar större andel av sin tid åt vård.

Pilotprojekt gällande Facility Management (FM) har genomförts på SkaS Lidköping och delar av SÄS Borås. Pilotprojekten på dessa två sjukhus ska utvärderas under hösten 2012. Förankrings- och beslutsprocess kommer att pågå under första kvartalet 2013. Först efter att denna förankring och beslutsprocess är genomförd fattas beslut om ett fortsatt införande inom fler verksamheter.

Måltidsprocessen

Måltidsprocessen ska säkerställa att måltiden uppfyller fastställda kvalitetskrav för bland annat hygien och varmhållning. Produktionen vid respektive sjukhus måste möjliggöra hög kvalitet och flexibilitet för specialkoster och andra individuella behov. Tre olika lösningar beträffande Västra Götalandsregionens framtida måltidsprocess kommer att testas och utvärderas under 2013. Ett samlat beslutsunderlag kommer att redovisas till Servicenämnden under juni månad 2013. 

Positivt resultat

Det ackumulerade resultatet för Regionservice visar på ett överskott på drygt 42 miljoner kronor till och med september. En del av det positiva resultatet är en effekt av säsongsvariationer och resultatet för helåret förväntas bli 10 miljoner kronor. Detta är ett resultat av fortsatt god kostnadskontroll samt ökade volymer inom framförallt hjälpmedelsområdet. 



Kontaktperson: Ordförande Lena Hult (S), 0705-56 17 84,
1:e vice ordförande Göran Larsson (MP) 0730-20 42 60 eller servicedirektör Sten Axelsson, 0705-64 12 99


Läs meddelandet som PDF