Den goda och hållbara måltiden i Västra Götalandsregionen utgår från individuella behov, är en del av vården och förbättras systematiskt. Det är utgångspunkten i den riktlinje för patientmåltider som servicenämnden fastställde vid torsdagens sammanträde. Riktlinjen är ett förtydligande av målbilden för måltider i Västra Götalandsregionen som regionfullmäktige fastställde 26 november 2013.
Riktlinjen har arbetats fram av måltidsverksamheten inom Regionservice, som ansvarar för patientmåltider vid Västra Götalandsregionens sjukhus. Dokumentet bygger på Livsmedelsverkets rekommendation; ”Sjukhusmåltiden – en viktig del av vården".
-Mat och måltider är centrala i våra liv och har stor betydelse för hälsan och välbefinnandet. Riktlinje för patientmåltider är ett sätt att kommunicera vårt arbete med sjukhusmåltiden i syfte att skapa en ökad kunskap, samsyn och medvetenhet om måltidens betydelse, säger Linda Martinsson, enhetschef Måltider.
Varje år tillagar Regionservice 3,4 miljoner patientportioner. Sjukhusköken levererar också de livsmedel som behövs för patientens omvårdnad till vårdavdelningarna. Bra måltider med god och behovsanpassad mat, som patienten äter upp, bidrar till bra vård, främjar tillfrisknandet och förhindrar undernäring.
-Patienter som får rätt näring kräver totalt sett mindre vårdresurser än undernärda patienter. Därför är det angeläget att måltiderna håller hög kvalitet, säger Peter Hermansson (M), ordförande servicenämnden.
Rundvandring på Tvätteriet
Servicenämndens sammanträde 11 juni hölls på Tvätteriet Alingsås. Tvätteriet, som startade redan 1964 i försvarets regi, hanterar idag 40 ton tvätt per dygn. Servicenämnden fick både en presentation och en rundvandring i verksamheten.
Sjukhusmåltiden - en viktig del av vården (Livsmedelsverket 2014)