Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2009-06-11 17:45


Ny storsatsning av Västra Götalandsregionen:

150 miljoner till miljö, energi och hållbara transportlösningar


Regionutvecklingsnämnden tog nu på eftermiddagen beslut om ett mycket omfattande program för att stimulera omställning och hållbar utveckling inom näringslivet i Västra Götaland. 150 miljoner kronor avsätts till programmet ”InMotion – en kraftsamling för miljö, energi och hållbara transportlösningar”. Fokus ligger på elektrifiering och på att minska beroendet av fossila energikällor.

Det rådande konjunkturläget motiverar särskilda insatser som kan ge positiva effekter på den västsvenska konkurrenskraften på såväl kort som lång sikt. Av speciell betydelse för Västra Götaland är fordons- och transportsindustrin och deras förutsättningar att möta de utmaningar de nu står inför. Samtidigt är det viktigt att bidra till utveckling och företagande inom energi- och miljöområdet.

InMotion handlar att kraftsamla kompetenser och resurser inom industri, samhälle och kunskapsorganisationer för utveckling av några strategiska framtidsområden. 

- Vi ska ta bättre vara på möjligheter att driva på omställning och utveckling genom innovativ upphandling och affärsdriven hållbar utveckling. Genom ”InMotion” vill vi också stärka konkurrenskraftiga forsknings- och innovationsmiljöer där akademin och institut i än högre utsträckning än idag möter industriell utveckling och tillämpning. InMotion hjälper oss även att stärka positionen inom EU för att dra nytta av de ökade resurserna för forskning, utveckling och innovation inom t.ex. elektrifiering, säger Kent Johansson regionutvecklingsnämndens ordförande.

Mål att bli Europaledande 
Det övergripande målet för programmet InMotion är att ”Västra Götaland ska vara en av Europas ledande regioner inom miljö, energi och nästa generations hållbara transportlösningar”.

Insatser prioriteras på följande sex områden: 
1. Miljöer för kunskapsutveckling, test och demonstration
2. Utvecklingsprojekt – produkter, tjänster och processer
3. Internationalisering
4. Marknadspåverkande insatser – utveckling av metoder för innovationsupphandling
5. Företagsfinansiering
6. Förstärkning av samverkansplattformarna Lindholmen Science Park i Göteborg och Innovatum i Trollhättan

- Vi räknar med att den samlade volymen tillsammans med övriga intressenter uppgår till cirka en halv miljard kronor, säger Kent Johansson.

Väl fungerande struktur för samverkan i Västra Götaland
Programmet InMotion genomförs genom att samla industri, kunskapsorganisationer och samhällsaktörer. Det ska bygga på de strategiska samarbeten som redan finns i Västra Götaland. Syftet är att växla upp pågående utvecklingsinsatser, attrahera ytterligare offentlig finansiering och privat kapital. Programmet ska även korta utvecklingstider, snabba på processer och få tillstånd konkreta avtal och överenskommelser. Utvecklingsarbetet länkas till det västsvenska innovationssystemet.

Bygger vidare på klimatdialogen Smart Energi
Västra Götalandsregionen har sedan 2007 drivit en aktiv process med anledning av de klimatförändringar vi står inför. Representanter från länets 49 kommuner, näringslivet, akademin, samhälle och politik har deltagit i dialogmöten under namnet ”Smart Energi”. Detta har resulterat i ett antal punkter för att Västra Götaland ska klara omställningen till en region med en mindre fossilberoende ekonomi. Programmet InMotion är en fortsättning på inriktningen för Smart Energi. Det bygger även vidare på andra etablerade och väl fungerade nätverk som syftar till hållbar och kunskapsbaserad utveckling, t.ex. Biogas Väst, Power Väst, EcoEx och Test Site Sweden.

För mer information om InMotion, läs mer i programdokumentet ”InMotion – kraftsamling för miljö, energi och hållbara transportlösningar”.

 

Läs en förteckning över samtliga beslut på regionutvecklingsnämndens möte.

 



Kontaktperson: Kent Johansson, regionutvecklingsnämndens ordförande, tel: 0705-37 03 40
Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, tel: 0708-63 07 32
Helena L Nilsson, chef enheten för FoU, tel: 0706-63 09 18


Läs meddelandet som PDF