Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2011-03-30 11:30


Tidigare statsminister Ingvar Carlsson presenterar rapporten:

Utmaningar och möjligheter för Life Science i Västra Götaland


Västra Götaland har många starka områden inom Life Science. Den nära kopplingen mellan akademi, sjukvård och företag har haft stor betydelse för utvecklingen i Västra Götaland. Det finns starka forskningsområden inom både Chalmers, Göteborgs Universitet och industrin. Trots dessa goda förutsättningar finns inom Västra Götalands Life Science-sektor områden behöver förbättras. Det här konstateras i en rapport, som presenteras den 30 mars. Arbetet med rapporten har letts av tidigare statsminister Ingvar Carlsson.

Bakgrunden till rapporten är att AstraZeneca, under våren 2010, beslutade att omstrukturera företagets globala forskningsverksamhet och öka satsningarna i Mölndal. Beslutet bidrog till uppdraget att se över Life Science-sektorn i Västsverige. Bakom initiativet står Västra Götalandsregionen i samverkan med Göteborgs universitet, Chalmers, Göteborgs Stad, Mölndals stad och Västsvenska Handelskammaren.

För att få ett externt perspektiv på uppdraget ombads tidigare statsministern Ingvar Carlsson att leda arbetet. Uppdraget har bestått av att analysera och kartlägga behov och möjligheter för utveckling av Life Science-sektorn i Västra Götaland.

Starka områden inom Life Science

- Min analys visar att Västra Götaland har starka områden inom Life Science med potential att utvecklas väl, säger Ingvar Carlsson.

Den kliniska forskningen inom främst Sahlgrenska Akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset är ledande i landet. Det finns även en välutvecklad industriell miljö bland annat inom läkemedel och medicinteknik, här är även nya områden på väg att utvecklas.

Dessutom har lärosätena i Västra Götaland många excellenta forskningsmiljöer, exempelvis inom biomaterial.

Konkreta åtgärder för att utveckla sektorn

När det gäller förbättringsområden visar rapporten på behov av några konkreta åtgärder. Ett är att bygga vidare på den potential som finns inom klinisk forskning genom förstärkta satsningar på kvalitetsregister. Små- och medelstora företag behöver även få finansiellt stöd till sina kliniska utvecklingsprojekt.

Kompetensutveckling är ytterligare ett område att prioritera. Det är viktigt att en dialog mellan industri och akademi förs så att kompetensförsörjningen utvecklas och stärks.

- Västra Götaland måste även bli bättre på att marknadsföra den kapacitet och de styrkor som finns inom Life Science för att på allvar kunna konkurrera om kompetens och investeringar på en global arena. Det är dessutom viktigt att ha ett tydligt varumärke för Life Science-sektorn, säger Ingvar Carlsson.

Rapporten visar att företag i dagsläget upplever problem med att sälja in Göteborg vid externa rekryteringar.

Ett annat förbättringsområde är förmågan att attrahera stora forskningssatsningar både via EU och nationellt.

- Ett konkret förslag är att skapa en gemensam och strategisk arbetsgrupp, för universiteten, Västra Götalandsregionen, sjukvården och relevanta företag, vars uppdrag är att analysera nya utmaningar och områden där aktörerna gemensamt kan engagera sig.

Vidare noterar Ingvar Carlsson den spännande trenden att området Life Science utvidgas. Till exempel får kemi- och skogsindustrin allt mer inslag av bioteknik och så kallad grön kemi. En annan utvidgning är en integrering mot samhällsbyggnadsområdet där hållbarhetsfrågor uppmärksammas.

Viktigt med en gemensam vision och konkret handlingsplan

Ingvar Carlsson menar också att det redan finns ett väl utvecklat och fungerande samarbete mellan de olika aktörerna i Västra Götaland, men det behöver bli ännu bättre.

- Bland annat behöver Västra Götaland bli bättre på att identifiera och tydliggöra sina strategiskt viktiga områden. För detta krävs en ny vision för Life Science i Västra Götaland och ett fokuserat arbete. Jag uppmanar Västra Götalandsregionen och övriga aktörer att omgående starta arbetet med dessa frågor, säger Ingvar Carlsson.

Läs mer/rapporten

Ladda ner rapporten Life Science i Västra Götaland - Möjligheter och utmaningar (pdf)

Via hemsidan www.vgregion.se/lifescience kan man läsa mer om Västra Götalandsregionens arbete inom Life Science och se en intervju med Ingvar Carlsson.


För mer information:
Ingvar Carlsson nås genom Bo Norrman, tel 070-371 09 49

Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör Västra Götalandsregionen,
tel 070-863 07 32

Karin Markides, rektor Chalmers, nås genom Ewa Wäingelin, tel 031-772 25 51.

Pam Fredman, rektor Göteborgs nås genom Ann- Charlotte Schützer, 076-618 63 90

Patrik Andersson, VD Business Region Västra Götaland, tel 070-585 48 81

Karin Wingstrand, Vice President and Head of Clinical Development, Astra Zeneca nås genom Ann-Leena Mikiver, 070-742 88 36

 



Kontaktperson: Ingvar Carlsson nås genom Bo Norrman, tel 070-371 09 49


Läs meddelandet som PDF