Torsdagen den 4 oktober arrangerade Västra Götalandsregionen en konferens om företags och organisationers samhällsansvar, corporate social responsibility (CSR). Intresset för dagen var stort och konferensen blev snabbt fullbokad.
Malin Eriksson från Rena Kläder väckte stor uppmärksamhet under dagen med sitt uttalande ”Rea på mänskliga rättigheter” Med detta menade hon att det är många som anser att det är frivilligt att ta ett socialt och etiskt ansvar. Malin poängterande att det är viktigt att alla tar sin konsumentmakt och kräver bättre villkor för de människor som producerar det som vi handlar.
Catarina Munck af Rosenschöld, från Volvo Cars, beskrev arbetet med CSR som komplext och att det på grund av snabba förändringar hela tiden måste föregås av en riskanalys. Mogenhetsgraden varierar i olika länder, vilket också ställer krav på anpassning av CSR-arbetet. Volvo jobbar med CSR utifrån en ABC-modell, där A står för ansvar, B för beteende och C för förändring (change).
- Hur man tjänar sina pengar är lika viktigt som att man tjänar pengar, framhöll Bengt-Olof Hansson från SKF. Han berättade om SKF:s 100 åriga tradition av att ta samhällsansvar och hur de hela tiden strävar efter att bli bättre i sitt CSR arbete.
Bland deltagarna fanns också Annika Axelsson, grundare av Dem Collective. Hon berättade om hur Dem Collective började sin affärsverksamhet till följd av att det inte någonstans gick att hitta en t-shirt som var producerat på ett hållbart sätt. Annika knöt då själv kontakt med en odlare och startade en fabrik på Sri Lanka. Annika framhöll också vikten av transparens , både i tillverkningsprocessen och gentemot medarbetarna för att kunna påverka och skapa förståelse.
Malin, Catarina, Bengt-Olof och Annika var fyra av de 15 talare från näringsliv, offentlig sektor och den sociala ekonomin som under dagen berättade om hur de arbetar med CSR ur olika perspektiv och vad det betyder för deras verksamhet.
Lättare att vara stor än liten
De stora aktörerna Volvo, SKF, SCA, Stena och Skandia var alla överens med företrädare för offentlig sektor t ex Lunds kommun och Westma, om att större företag och kommuner/landsting har ett ansvar att ”gå före” i utvecklingen av verksamheter för en hållbar utveckling. Det är svårare för mindre aktörer att finansiera och bygga upp kompetens inom CSR-området. Därför är det nödvändigt att de större tar sitt ansvar.
Ett tydligt exempel gav Arne Andersen från Westma, som berättade att Stockholms läns landsting, Skåneregionen och Västra Götalandsregionen gemensamt svarar för 55% av upphandlingsvolymen av sjukvårdsartiklar i Sverige. I Västra Götalandsregionen köper man varor och tjänster för 6,5 miljarder kronor per år. Här förbrukas också 22000 sprutor, 95000 handskar och 13 mil toapapper, varje dag. Något som innebär stora påverkansmöjligheter.
Kent Johansson, regionråd och ordförande för regionala utvecklingsnämnden i Västra Götaland kommenterar;
-Det är mycket glädjande att dagen har lockat så många intressanta talare och besökare. Jag tror att samtliga som deltagit är överens om att dagens innehåll har vidgat våra vyer ytterligare. Samhällsengagemanget är stort i Västra Götaland och utvecklingen går åt rätt håll. Men vi behöver fortsätta att arbeta med värdegrundsfrågorna i såväl företagen som inom vår egen organisation. Västra Götalandsregionen är en stor arbetsgivare med möjligheter att både påverka och förändra utvecklingen. I regionfullmäktige har vi beslutat om att ställa sociala och etiska krav i samband med upphandlingar from 1 januari 2008.
Västra Götalandsregionen hade också bjudit in Ben Davies från CSR Europe som visade hur man arbetar med CSR-frågor på EU-nivå. Han berättade bland annat om en undersökning bland högskolestudenter i Schweiz där man frågat om det är viktigt att en framtida arbetsgivare har ett socialt engagemang. 75% av de tillfrågade i Schweiz tyckte att det var viktigt, medan motsvarande siffra i Sverige var 15%. Ben Davies menade att när det finns ett omfattande socialt trygghetssystem så anser många att samhället, inte den egna verksamheten, ”tar hand om” det sociala ansvaret.
Startskott
Konferensen blev startskottet för ett CSR-nätverk som skall underlätta för företag, offentlig verksamhet och ideell verksamhet att arbeta med frågor på området. Nätverket skall bland annat satsa på att arbeta med utbildningar, erfarenhetsutbyten och forskning.
För ytterligare kommentarer: Kent Johansson (c), regionutvecklingsnämndens ordf. 0705370340