Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2012-02-23 13:26


Pressinbjudan

Stora kompetensbehov och hög arbetslöshet – hur matchar vi?


Det finns idag ett stort kompetensbehov på arbetsmarknaden där svenska företag upplever svårigheter att finna rätt kompetens. Samtidigt har vi idag hög arbetslöshet där många har svårt att hitta jobb. Stora pensionsavgångar och strukturförändringar på arbetsmarknaden kommer inom kort innebära att situationen kommer att förvärras ytterligare. 

Vi måste på allvar ta tag i den obalans som råder på arbetsmarknaden så att företag hittar den kompetens som eftersöks och invånarna finner de utbildningar som leder till jobb. Vi behöver kraftsamla för att starta ett långsiktigt matchningsarbete där vi kan ta tillvara på statistik och prognoser och omvandla detta till underlag för framtida utbildningsplanering för bättre matchning.

Under fredagen den 24 februari arrangerar Västra Götalandsregionen Kompetensforum för fjärde gången där näringsliv, fackförbund, utbildningsanordnare och andra aktörer inom kompetensförsörjnings- och utbildningsområdet samlas för att diskutera hur vi gemensamt kan möta dessa utmaningar. Journalister välkomnas.  

Några av dagens medverkande:

  • Cecilia Hallengren, HR VP Global Medicines Development på AstraZeneca
  • Kent Johansson, ledamot i Europaparlamentet (C)
  • Birgitta Losman, ordförande i Regionutvecklingsnämnden (MP), Västra Götalandsregionen 
  • Björn Siesjö, stadsarkitekt
  • Maria Derner, regionchef Företagarna 

Ur dagens program

(länk till programmet längre ner på sidan)

  • Hur kan näringsliv och utbildning samverka för att företagen i framtiden ska ha tillgång till rätt kompetens? – Praktiska exempel
  • Hur attraherar vi kompetens till Västra Götaland? Panelsamtal och presentationer där olika aktörer diskuterar hur Västra Götaland kan skapa mer attraktiva arbetsplatser, lärosäten och offentliga miljöer för att göra regionen konkurrenskraftig.

Fakta om Kompetensplattform Västra Götaland

Västra Götalandsregionen driver sedan ett par år tillbaka Kompetensplattform Västra Götaland. Syftet är att arbeta med kartläggning och prognoser gällande framtida behov av kompetens på regional och delregional nivå, men också initiera åtgärder mot det behov som finns på kort sikt. Västra Götalandsregionen leder arbetet i nära samarbete med de fyra kommunalförbunden. 

Kompetensforums program

Var och när:

Kompetensforum 24 februari 08:30-16:00
Lindholmen Conference Center Göteborg



Kontaktperson: Gustaf Rehnström, 073-098 64 32


Läs meddelandet som PDF