Pressmeddelande
Från Regionutvecklingssekretariatet
2012-10-30 13:55


Västra Götaland satsar på nationellt center för forskning och innovation av kollektivtrafiken


Nu tar ett nationellt center för forskning och innovation av kollektivtrafiken form. Tillsammans med Trafikverket, Vinnova, Formas och regionerna Stockholm och Skåne satsar Västra Götalandsregionen omkring 300 miljoner kr under 12 år på forskningscentret som ska möta kollektivtrafikens framtida behov.

Det nya forskningscentret, som får sitt säte i Lund, kommer att bidra med nya kunskaper och innovationer som ska utveckla framtidens kollektivtrafik i Sverige, och i Västra Götaland. Genom att göra resandet med kollektivtrafiken smartare, bekvämare och bättre kan kollektivtrafiken få större marknadsandelar. Det bidrar i sin tur till ett gott liv för de boende i Västra Götaland, med en bättre miljö och en smidigare vardag.

– Västra Götalandsregionen har varit en drivande aktör för att få centret till stånd. Regionen och våra behov inom kollektivtrafiken styr vad centret ska arbeta med, i och med att vi är en av huvudaktörerna. Vi kommer att dra direkt nytta av centrets forskning och idéer i utvecklingen av vår egen kollektivtrafik. Vi vill till exempel i större utsträckning delta i test- och demoprojekt men också utveckla produkter och resenärstjänster, säger Ulrika Frick, ordförande i Västra Götalandsregionens kollektivtrafiknämnd.

Forskning och innovation är nu avgörande för att klara av de stora förändringar som måste ske inom kollektivtrafiken de närmaste decennierna. Forskningscentret blir därför ett viktigt nav för samverkan som möjliggör en kraftsatsning på att samla kunskap inom området och utveckla system, tjänster och produkter för att ta kollektivtrafiken in i framtiden.

– Vi gör detta tillsammans med starka aktörer som Region Skåne, Stockholm, Trafikverket,  Vinnova och Formas vilket ger extra skjuts i arbetet. Etablerandet av centret är viktigt för invånarna i Västra Götaland och för den industriella utvecklingen på transportområdet såväl regionalt som nationellt. Västra Götlandsregionens förmåga att arbeta tillsammans med hela Sverige utifrån nationella perspektiv är en stor styrka och vi ser fram emot det fortsatta arbetet, säger Birgitta Losman, ordförande i regionutvecklingsnämnden.
 

Läs bakgrundsfakta om centret

Läs Vinnovas pressmeddelande



Kontaktperson: Birgitta Losman, ordf Regionutvecklingsnämnden, tel 0703-67 95 80
Ulrika Frick, ordf Kollektivtrafiknämnden tel 0702-70 40 93


Läs meddelandet som PDF