Under torsdagen tog regionutvecklingsnämnden beslut om fyra satsningar, så kallade sociala investeringar, som ska bidra till barns och ungas framtida hälsa och utveckling. De ska bland annat motverka stress och hög skolfrånvaro.
”Träningsprogram för Medveten Närvaro och Resiliens”, TMR, ska hjälpa barn i västra Göteborg att hantera stress. Satsningen ska genomföras i skolor med socioekonomiska utmaningar och innebär att barn och unga ska få delta i ett mentalt träningsprogram under 8-10 veckor. Närhälsans utvecklingscentrum för barns psykiska hälsa och Psykologenheten Väster i SDF Västra Göteborg får 3 200 000 kronor för att genomföra satsningen.
Barn och familjer med behov av särskilt stöd
Barns psykiska ohälsa ökar markant. I satsningen HELA, ”Holistiskt Engagerat Lärande för Alla”, som får 9 441 000 kronor ska olika yrkesgrupper samarbeta kring nya metoder för att möta och bygga relationer med barn i behov av särskilt stöd. Det kan till exempel handla om barn med språkstörningar, beteendeproblem eller nyanlända barn som upplevt trauman. Arbetet kommer att göras på totalt 23 förskolor och skolor i Borås, Ulricehamn, Mark och Bollebygd. Satsningen genomförs av Navet Science Center och Psykologenheten för mödra- och barnhälsovård, Södra Älvsborg.
Gullspång kommun, Närhälsan Gullspång och Skagerns vård- och hälsoenhet får 3 271 500 kronor till ”Utmanande avstamp 2”. Satsningen innebär att familjecoacher ska stödja barn med normbrytande beteende genom att ta ett helhetsgrepp kring familjens behov.
Öka skolnärvaron
Närvårdsamverkan Södra Älvsborg, Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken och Borås kommun får 3 276 500 kronor för att genomföra ”Tidiga insatser för ökad
skolnärvaro”. Satsningen vänder sig till lågstadiebarn med hög skolfrånvaro i Borås kommun och ska arbeta för att förebygga mer omfattande frånvaro i högre åldrar.
Totalt 30 miljoner till sociala investeringar under 2015
Västra Götalandsregionen satsar totalt 30 miljoner kronor på sociala investeringar under 2015. De bygger på ett samarbete mellan Västra Götalandsregionens egna verksamheter, till exempel familjecentraler, mödra- och barnhälsovården, barn- och ungdomspsykiatrin och kommunala verksamheter, såsom förskola, skola och socialtjänst. Genom investeringarna testas nya metoder och arbetssätt som implementeras i ordinarie verksamhet. Till denna första ansökningsomgång kom det in 21 ansökningar. Den andra utlysningen är öppen med sista ansökningsdag 30 september 2015. Regionutvecklingsnämnden genomför satsningen på sociala investeringsmedel i samverkan med folkhälsokommittén, hälso- och sjukvårdsnämnderna och rättighetskommittén.
Läs mer
www.vgregion.se/socialinvestering