Pressmeddelande
Från Revisionen
2009-03-19 08:00


Revisorerna:

NU-sjukvårdens personalskuld växer


Hur står det till med NU-sjukvårdens riktlinjer för hur mycket de anställda får samla på sig av jour- och övertidskompensation? frågade regionens revisorer i en nyligen genomförd granskning.

Svaret är att det inte finns några. Därför har personalskulden med tiden vuxit sig stor.

Problemet med växande personalskuld är inte unikt för just NU-sjukvården. Bland landets större sjukhus är bekymret med den växande personalskulden mer regel än undantag.

Några punkter:

Stora variationer i flexsaldon. Genom stickprov har revisorerna funnit att avtalen om flex inte alltid följs. Av 531 granskade personers flex hade drygt tio procent ett saldo som översteg maxgränsen 40 timmar. I något fall förekom en siffra på över 300 timmar. Fem procent hade negativa flexsaldon som var större än 20 timmar. I två fall var det negativa flexsaldot större än 200 timmar. Enligt avtal ska personer med flexsaldon större än 20 timmar ha löneavdrag, medan positiva flextider överstigande 40 timmar ska regleras i löneutbetalning. Revisorerna föreslår en djupare analys av flexsaldona, eftersom dessa skulder inte redovisas vare sig i NU-sjukvårdens eller regionens räkenskaper.

Stora variationer även i kompsaldona. Några riktlinjer för hur läkarnas jourkomp och övrigas "vanliga" komp ska regleras har sjukhuset inte. Det innebär bland annat att sjukhuset inte har några möjligheter att påverka hur personalen tar ut sin kompledighet.

Revisorerna har synat 425 läkares tidssaldon i syfte att finna eventuella "kompberg". De hade tillsammans 118 000 timmar att fordra, motsvarande 46 miljoner kr. Sju av dem hade mer än 2000 timmar till godo. Toppnoteringen är 2 600 timmar. Från 2007 till 2008 ökade sjukhusets jourkompskuld med 12 procent.

Revisorerna har även funnit minussaldon. 50 läkare var tillsammans skyldiga 635 000 kr. Största enskilda negativa jourkompsaldot var på 669 timmar, motsvarande 273 000 kr. Revisorerna har här bett om en särskild redogörelse.

För övrig personal handlar det om innestående komp värd 9 miljoner kr, fördelad på 3 300 personer. Den som leder ligan har 511 timmar innestående, motsvarande 94 000 kr. 122 personer är tillsammans skyldiga 160 000 kr.

Försvagad intern kontroll. Regionens löneadministration omorganiseras just nu. Bland annat får löneassistenterna fler personer att hantera, vilket i sin tur riskerar att leda till att den interna kontrollen övergångsvis blir svagare.

För att höja säkerheten föreslår revisorerna bland annat:

- förstärkt controllerfunktion,

- förändrad avvikelserapportering,

- tydligare fördelning av ansvaret för uppföljning av löneskulder

- bättre kunskaper hos cheferna om lönesystemets möjligheter

- bättre fart på systemleverantören vid rättelser av felaktigheter i lönesystemet

- bättre säkerhet vid in- och utflexning

Revisorerna menar att om sjukhusets rutiner tillämpas på rätt sätt, blir inrapporteringen rätt och därmed även redovisningen av lön och personalskuld.

Läs rapporten här (nytt fönster).

KOMMENTARER

Britt-Marie Andrén-Karlsson, s, ordförande, NU-sjukvården:

- Rapporten kommer för vår del helt rätt i tiden. Styrelsen har gett sjukhusdirektören i uppdrag att strama upp rutinerna och införa en enhetlig hantering gällande personalfrågor inom NU-sjukvården.

- Idag finns det olika lösningar och olika avtal på olika ställen inom sjukhusen och så kan vi inte ha det. Det är också viktigt att våra chefer är väl insatta i vilka regler som gäller, och använder sig av dessa.

- Rapporten visar bland annat att en del medarbetare tar ut ledighet utan att det dokumenteras. Sådant får absolut inte förekomma och ansvaret för att så inte sker, åvilar både den enskilda medarbetaren och ansvarig chef.

Peter Spjuth, v, vice ordförande, NU-sjukvården

- Revisorernas rapport är ett utmärkt stöd till det som styrelsen har initierat, nämligen en översyn av flextidsavtal och jourkomp. Det känns tillfredsställande att revisorerna kommer fram till att inga oegentligheter föreligger, dock bör tillämpningen av regelverket ses över.

- I bokslutet för 2008 redovisade vi i NU-sjukvården en löneskuldskostnad som vi egentligen borde ha kunnat förutse om regelverket för alla varit tydligare. Rapporten kommer at vara ett utmärkt stöd för styrelsens fortsatta arbete.

Kjell Andersson, s, ordförande, servicenämnden:

- Servicenämnden övertog ansvaret för löneadministrationen den 1 januari 2009.. Löneadministrationen är organiserad som en del av ”Område Administrativt centrum” tillhörande förvaltningen ”Regionservice”.

- Regionservice har i sina förberedelser inför övertagandet av verksamheter sett över organisation, arbetssätt, rutiner med mera i syfte att tydliggöra ansvaret i den nya organisationen.

- Det har nu gått drygt två månader sedan vi fick ansvaret och verksamheten befinner sig nu i ett uppbyggnadsskede, med det nya uppdraget och den nya organisationen som grund.

- Löneservice håller, enligt uppgift från den ansvarige enhetschefen, på att djupare analysera de svagheter som lyfts fram i rapporten. Flera av punkterna är redan åtgärdade eller håller på att åtgärdas.

- Vidare kan jag nämna att Löneservice bland annat arbetar med följande förbättringsåtgärder:

- Förtydligande av gränssnitt och ansvar mellan beställande förvaltning och löneservice som utförare

- Fastställande och införande av enhetliga rutiner och blanketter i hela regionen

- Gemensam systemstödsutveckling och ”vem gör vad” i PA- lönesystemet, mellan beställande förvaltnings personalfunktion och löneservice som utförare

- Identifiera brister hos chefer/rapportörer gällande lönerapporteringen samt lag och avtalskunskap för samtliga berörda. Grund för utbildningsinsatser.

- Att i ingångna avtal säkra och tydliggöra parternas åtagande vid ”Leverans av löneadministrativa tjänster”

- Revisionsrapportens innehåll och övriga förbättringsförslag kommer därför att beaktas i vårt fortsatta arbete med att kvalitetssäkra alla delar i vårt servicearbete. Servicenämnden kommer att följa upp och utvärdera den nya organisationen.

Peter Österberg, fp, förtroendevald revisor:

- Det är fullständigt oacceptabelt att det kan bli 1000-tals timmar i kompbanken. Lika illa är det att man kan hamna på minus 669 timmar utan att någon reagerar. En uppstramning är absolut nödvändig.



Kontaktperson: Peter Österberg, förtroendevald revisor, 0708 - 55 62 35. .
Maria Björn, yrkesrevisor, 0709 - 56 72 77.


Läs meddelandet som PDF