Pressmeddelande
Från Revisionen
2008-03-05 08:00


Ordning och reda i regionens internbank


Det råder ordning och reda i regionens interna koncernbank.

Det konstaterar regionens revisorer i en rapport efter en nyligen avslutad granskning.

Granskningen var inriktad på koncernbankens rutiner för värdering av värdepapper. Dessutom följdes en granskning från 2006 upp, där regionens koncernbank jämfördes med "best practice".

Några direkta pekpinnar ger man inte utan finner att rutinerna för bankens värdering av värdepapper fungerar utan anmärkning.

Uppföljningen av "best practice"-jämförelsen från 2006 har inte heller den gett revisorerna någon anledning till kritik. De förändringsförslag som revisorerna lämnade efter den tidigare granskningen har koncernbanken nu gått igenom, åtgärdat eller i förekommande fall förklarat hur de ska åtgärdas.

Koncernbanken är ingen bank i vanlig mening utan den enhet i regionens centrala ekonomiavdelning som har det operativa ansvaret för regionens samlade upplåning, placeringar och betalningssystem.

Läs rapporten här.

KOMMENTARER

Johnny Magnusson, oppositionsråd:

- Jag tycker internbanken verkar fungera bra. Den enda fläcken skulle möjligen vara att det inte förekommit några oförberedda finanskontroller under 2007.

Ulrik Nilsson, ordförande revisorskollegiet:

- Den här granskningen visar att ett tidigare igångsatt granskningsarbete nu gett resultat. Det belyser också vikten av att man granskar verksamheten ur olika perspektiv.

Peter Österberg, förtroendevald revisor:

- Det är av yttersta vikt att internkontrollen fungerar bra, speciellt eftersom nettolikviditeten kommer att öka.



Kontaktperson: Rune Edquist, yrkesrevisor, 0709 - 20 69 62
Peter Österberg, förtroendevald revisor, 0708 - 55 62 35


Läs meddelandet som PDF