Pressmeddelande
Från Revisionen
2009-03-09 08:00


Revisorerna efterlyser tydligare IT-organisation


Regionens nya IT-organisation finns på papper, men är inte realiserad i praktiken. Det säger regionens revisorer efter att ha granskat hur styrningen av regionens kommunikationsnät fungerar. Trots bristerna i organisationen konstaterar revisorerna att såväl beställare, nyttjare som utförare tycker att nätet ändå fungerar bra i praktiken.

Bakgrunden till granskningen är att revisorerna ville ha reda på hur det står till med IT-verksamheten efter nyligen genomförda stora organisatoriska förändringar och två allvarliga incidenter i kommunikationsnätet våren 2008.

IT-organisationen som infördes nyligen har inte "satt sig" ännu, än mindre är den kommunicerad tillräckligt. De utvecklingsplaner för nätet, som antogs hösten 2008, är ännu inte heller kända av alla som borde känna till dem.

  • Oklar ansvarsfördelning

Det är ibland oklart hur ansvaret fördelas mellan ägare, beställare och utförare. Ett stort antal av de personer som intervjuats var till exempel osäkra på vem som står som ägare till det för regionen så strategiskt viktiga kommunikationsnätet, och vem som därmed har ansvaret för nätet.

I rapporten konstaterar revisorerna vidare att beslutsvägarna för investeringar är långa, otydliga och inkonsekventa. Förklaringen är att investeringarna kan ske med pengar från två olika kassor; den för nätet öronmärkta investeringsbudgeten och IT-rådets utvecklingsbudget. Några tydliga regler eller kriterier för hur man ska prioritera mellan budgetarna finns inte.

  • Prislista efterlyses

Revisorerna frågar även efter en tjänstekatalog där VGR IT:s nätverkstjänster finns angivna och prissatta. Någon sådan fanns inte vid tiden för granskningen, men var på gång.

Trots kritiken mot styrning och organisation är beställaren, i form av regionens IT-strategiska avdelning, och nyttjarna i form av förvaltningar och bolag samt utföraren VGR IT, överens om att regionens kommunikationsnät ändå fungerar bra, med goda prestanda, god stabilitet och hög säkerhet.

Regionens kommunikationsnät används för all dataöverföring och en stor del av den fasta interna telefonin. Nätet är ett av de största och mest komplexa nätverken i Norden.

Läs rapporten här (nytt fönster).

KOMMENTARER

Thomas Gustafsson, förtroendevald revisor, s:

- Regionens IT-organisation har genomgått stora förändringar under de senaste två åren. Sedan bildandet av VGR-IT har organisationen successivt utvecklats och ansvarsområden utformats.

- En del av förvaltningen upplever att den nya organisationen fungerar på papperet, men att den hittills ännu inte förankrats i verksamheten tillräckligt.

- Trots kritiken visar rapporten att VGRnet är ett nät med bra prestanda, hög stabilitet och hög säkerhet. Hemläxan är att fortsätta förankringsarbetet.



Kontaktperson: Thomas Gustafsson, förtroendevald revisor, 0768-36 99 62.
Stellan Larsson, yrkesrevisor, 0708-55 24 53.


Läs meddelandet som PDF