Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2010-02-23 11:15


Äldre patienter slipper väntan på akuten


Äldre som bor hemma eller på sjukhem kan ibland bli akut sjuka och behöva sjukhusvård. I ett nytt projekt på Sahlgrenska Universitetssjukhuset kör ambulansen nu en del av dessa patienter direkt till en geriatrisk vårdavdelning. På så vis slipper patienterna en lång väntan på akuten. 

På senare år har geriatriken, den specialitet där åldrandets sjukdomar undersöks och behandlas, på Sahlgrenska sjukhuset tagit emot allt fler patienter från akutintaget. Förra året var gruppen på närmare tusen patienter.

– Alla omflyttningar innebär risker för äldre, sköra patienter. Nu tar vår organisation ytterligare ett steg framåt, så att det blir ett steg mindre för patienten, säger verksamhetschefen för Geriatrik Sahlgrenska, Eva Sixt.

Det nya arbetssättet, som kallas Åldersstigen, innebär att ambulanssjuksköterskan gör bedömningen redan i ambulansen. Efter bedömning kontaktar ambulanspersonalen geriatrikens bakjour för att diskutera om patienten kan komma direkt till den geriatriska vårdavdelningen.

De senaste åren har allt fler patientgrupper fått möjlighet att komma direkt till avdelning. De flesta är just äldre och svaga patienter. År 2006 började patienter som brutit lårbenshalsen föras direkt från ambulans till vårdavdelning på Mölndals sjukhus. Nästa satsning blev "Hjärnvägen" förra året, där strokepatienter kommer direkt från ambulans till vårdavdelning på Östra sjukhuset. Denna rutin har nu blivit standard för strokedrabbade inom hela Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

- Vi är faktiskt bäst i Sverige på detta arbetsätt. Det handlar om att vi snabbt tar hand om patienter som annars blivit lågprioriterade och kunnat få vänta många och långa timmar på akuten, säger Mats Kihlgren, verksamhetschef, Ambulans och prehospital akutsjukvård.

Åldersstigen är till att börja med ett projekt, som ska utvärderas om några månader. Om det faller väl ut är det meningen att samma arbetssätt ska börja tillämpas på övrig geriatrik inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset.


 



Kontaktperson: Eva Sixt, verksamhetschef, Geriatrik Sahlgrenska, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, tel. 031-342 6560, 0736-601609
Mats Kihlgren, verksamhetschef, Ambulans och prehospital akutsjukvård, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, tel. 031- 342 0761, 0736-889394


Läs meddelandet som PDF