Den 29 januari infaller nutritionDay som genomförs samma dag i hela Europa.
– Vi vill med vår medverkan i ”nutritionDay” uppmärksamma det problem
sjukdomsrelaterad undernäring utgör och därmed peka på behovet av nutritionsvård med hög kvalitet som en del av god och säker vård vid vårt sjukhus, säger Elisabet Rothenberg, chefdietist vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Vid sjukdom är sjukdomsrelaterad undernäring ett mycket vanligt problem. Ett bra näringstillstånd förbättrar patientens förmåga att återhämta sig. Målet med nutritionDay är att öka kunskapen och medvetenheten kring sjukdomsrelaterad undernäring och att kartlägga hur många patienter som har problem.
nutritionDay genomförs samma dag i hela Europa, nu för fjärde gången. Hittills har 50 700 patienter i 26 länder deltagit.
Den 29 januari genomförs en punktprevalensstudie, det vill säga ett nedslag för att ta reda på hur många av de patienter som ligger på sjukhus denna dag som är i riskzonen eller lider av näringsbrist. Studien sker i samarbete med dietistprogrammet vid Avdelningen för klinisk näringslära vid Sahlgrenska Akademin. Det är tredje året SU deltar i nutritionDay, i år med 27 enheter jämfört med 15 förra året.
En månad senare görs en uppföljning av vad som hänt med patienterna.
Sjukdomsrelaterad undernäring drabbar många patienter.
– Det är oacceptabelt då tillståndet medför sämre prognos, fler komplikationer och längre vårdtider, anser Ing-Marie Bergbrant, chefläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Enligt ESPEN, European Society of Clinical Nutrition and Metabolism, är tillgång till adekvat nutritionsbehandling en mänsklig rättighet. Tillståndet har till exempel i Storbritannien beräknats medföra lika stora kostnader som vård av övervikt och fetma tillsammans. Med bättre struktur och ansvarsfördelning kan vi med relativt små medel åstadkomma bra vård och bättre förutsättningar för tillfrisknande.
"The cost of disease-related malnutrition in the UK and economic considerations for the use of oral nutritional supplements (ONS) in adults" M. Elia (Chairman & Editor) R. Stratton, C. Russell, C. Green, F. Pan http://www.bapen.org.uk/pdfs/h...ec_sum.pdf
"Nutritionsbehandling inom slutenvården. Svenska sjukhus klarar inte
Europarådets riktlinjer" U. Johansson, J. Larsson, E. Rothenberg, C. Stene, M. Unosson, I Bosaeus, www.lakartidningen.se/store/articlepdf/4/4144/LKT0621s1718_1724.pdf
För ytterligare information kontakta chefläkare Ing-Marie Bergbrant, tel 0736-254544 eller chefdietist Elisabet Rothenberg på Sektionen för Klinisk Nutrition, tel 0706-414581