Pressmeddelande
Från Sahlgrenska Universitetssjukhuset
2009-03-11 14:50


En miljon svenskar har nedsatt njurfunktion - en dold sjukdom som kan behandlas


Välkommen till öppna föreläsningar om kroppens reningsverk, njurarna, på Världsnjurdagen – World Kidney Day den 12 mars 2009

World Kidney Day den 12 mars är en dag med särskilt fokus på njurarna. Viktig kunskap är att nedsatt njurfunktion och högt blodtryck hör samman. Det är därför angeläget att hålla koll på sitt blodtryck och få det behandlat om det är för högt.
– Så fort någon sätter sin fot på en vårdcentral ska man ta blodtrycket på dem. Avviker blodtrycket det minsta ska man gå vidare och undersöka personen noggrannare, säger Håkan Hedman, förbundsordförande i Njurförbundet.
– En enkel och billig undersökning kan upptäcka tidig njursvikt. Detta ger stora samhällsvinster eftersom färre kan komma att behöva dialys eller en njurtransplantation i framtiden om behandling sätts in tidigt, säger professor Hans Herlitz, överläkare i njurmedicin vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Programmet på Världsnjurdagen startar kl 18 i Stadsbibliotekets hörsal och består av tre föreläsningar av läkare från njurmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset:
• Är det bra att dricka mycket vatten – eller kanske farligt? Docent Gregor Guron
• En av fem svenskar har högt blodtryck – Är du en av dem? Professor Susanne Ljungman
• En av tio har nedsatt njurfunktion – hur skyddar du dina njurar? Docent Maria Svensson.
Det blir också kåseri av den välkände läkaren och författaren Rickard Fuchs på temat "Doktorer, patienter och andra konstigheter".

Arrangörer är Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Njurmedicin, Njurförbundet och Njurföreningen i Västsverige samt AstraZeneca

Välkomna!



Kontaktperson: Håkan Hedman, förbundsordförande i Njurförbundet, tel 070-718 16 70
Professor Hans Herlitz, ordförande i Svensk Njurmedicinsk Förening, tel 073-074 31 41.


Läs meddelandet som PDF