Måndagen den 11 maj har många hudkliniker runtom i landet särskilda mottagningar öppna för undersökning av födelsemärken och pigmenterade fläckar.
– I första hand vill vi att de personer som misstänker att någon hudförändring skulle kunna vara hudcancer bokar tid. En fläck som vuxit, ändrat färg eller fått oregelbundna kanter bör undersökas, likaså en hudförändring som börjat blöda, säger John Paoli, specialistläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och nationell koordinator för Euromelanoma Sverige 2009.
Frekvensen av hudcancer ökar ständigt i befolkningen. I Sverige drabbas årligen cirka 2 300 personer av malignt melanom, cirka 4 200 av skivepitelcancer och cirka 35 000 av basalcellscancer.
Som ett led i den europeiska satsningen på att förebygga och tidigt upptäcka hudcancer kommer den 11 maj på Euromelanoma Day, tidigare Melanomy Monday, över 45 hudkliniker i Sverige att erbjuda cirka 3500 tider för bedömning av hudförändringar. Patienten betalar sedvanlig avgift för specialistläkarbesök. Bokning sker endast per telefon vid särskilda tidpunkter (se www.euromelanoma.org/sweden).
Sola med måtta
Solens ultravioletta strålning är den viktigaste orsaken till hudcancer. Det räcker med 15-30 minuter i solen varje dag för att kroppen ska kunna tillverka det D-vitamin man behöver. Övrig tid bör man skydda sig med hjälp av kläder och solskyddsmedel.
– Det är särskilt viktigt att skydda små barn från solen. Utsatta kroppsdelar ska täckas med ett ordentligt lager solkräm med minst solskyddsfaktor 30, säger John Paoli, och påpekar att insmörjningen måste upprepas under dagen samt efter bad.
Solande i solarium är skadligt för huden och påskyndar hudens åldrande.
Fakta om olika hudcancerformer
Malignt melanom är den mest elakartade formen av hudcancer som kan ge metastaser. Om den upptäcks i tid är prognosen dock mycket god. Man bör alltid söka läkare för bedömning om ett ”födelsemärke” eller pigmentförändring ändrar sig i form, färg eller storlek.
Skivepitelcancer är mindre elakartad än malignt melanom men kan bilda metastaser om den lämnas obehandlad. Den ter sig oftast som en hård ljus eller rodnad knuta eller som ett långvarigt sår.
Basalcellscancer är den minst elakartade formen av hudcancer och sprider sig inte i kroppen. Den växer långsamt men bör åtgärdas då den bland annat förstör näraliggande hud och vävnad. Den ses ofta som en ljust rodnad knuta, ett sår som inte läker eller en långvarig eksemliknande fläck.
Regionala kontaktpersoner för Euromelanoma Day den 11 maj:
Norra Sverige: Susanne Uddströmer, Hudkliniken, Gävle Sjukhus, 026-154 215 eller 070 620 58 98
Centrala Sverige: Mikael Tarstedt, Hudkliniken, Karlskoga lasarett, 0586-663 08
Östra Sverige: Margareta Frohm-Nilsson, Hudkliniken, Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm, 070 732 80 53
Södra Sverige: Bertil Persson, Hudkliniken, Universitetssjukhuset i Lund, 046-17 11 34 Västra Sverige: John Paoli, Hudkliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg, 073 040 40 44
Privata hudkliniker: Normann Iversen, Huddoktorn i Örebro, 019-12 55 61 eller 070 675 80 01
Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt Sektionen för Dermatologisk Kirurgi och Onkologi (SDKO) inom Svenska Sällskapet för Dermatologi och Venereologi (SSDV)