Sedan flera år tillbaka är ambulanser bemannade med specialistutbildade sjuksköterskor som kan göra en snabb och kvalificerad insats redan i ambulansen. I höst tas ännu ett steg. I en av ambulanserna kommer även läkare att följa med på utryckning.
– Ju bättre och snabbare bedömning desto mindre lidande och kortare rehabilitering, säger verksamhetschef Mats Kihlgren, Ambulans och Prehospital Akutsjukvård vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Den läkarbemannade ambulansen är en del i arbetet för att öka kvalitet och säkerhet i det akuta patientomhändertagandet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Nyheten presenteras vid invigningen av sjukhusets nya centrum för kvalitetsutveckling och patientsäkerhet, KUPAN, fredagen den 9 maj.
– Genom många olika kontakter inom och utanför Sahlgrenska Universitetssjukhuset kan KUPAN inspirera till ”korsbefruktning så att ett plus ett blir mycket mer än två. Det handlar om att lära av varandra och av våra samarbetsparter i Västra Götalandsregionen, näringslivet och utbildningsväsendet, säger kvalitetsdirektör Ing-Marie Bergbrant.
Varje år transporteras cirka 1800 patienter med misstänkt stroke till akutmottagningarna. Det finns nu behandlingsalternativ som kan förändra och förkorta rehabiliteringen. För att detta ska vara framgångsrikt krävs det att patienten så snabbt som möjligt från symptomdebut transporteras till röntgen, CT, för bedömning. Om tiden är gynnsam kan man lösa upp en eventuell propp med läkemedel alternativt operera den med kirurgiskt ingrepp.
– Det viktiga är alltid att styra patienterna till rätt vårdinstans och då har den medföljande läkaren med sin kompetens en viktig funktion, säger Mats Kihlgren
Samma sak gäller patienter med misstänkt hjärtinfarkt, som kan styras direkt till hjärtintensiven, HIA, för bedömning. Detta innebär att det tar ungefär 30 minuter från det att ambulanspersonalen bedömt patienten i bostaden tills dess att patienten är på HIA.
En stor patientgrupp på Sahlgrenska Universitetssjukhuset är patienter med misstänkt höftfraktur. Här gäller också den snabba och korrekta bedömningen i ambulansen. Dessa patienter kommer numera, tack vare de specialistutbildade sjuksköterskornas bedömning, direkt med ambulans till röntgen, utan att passera akutintaget.
Ambulanssjukvården har även initierat ett samarbete med geriatriker och neurologer om att starta motsvarande projekt för dessa stora patientgrupper.
– Läkarambulansen innebär att vi kan utveckla ytterligare projekt på sikt, säger Mats Kihlgren
För mer information kontakta
Mats Kihlgren
Verksamhetschef Ambulans och Prehospital Akutsjukvård
Tel 031-343 26 01, 073 -688 93 94
mats.kihlgren@vgregion.se
Ing-Marie Bergbrant
Kvalitetsdirektör
Tel 073-625 45 44
ing-marie.bergbrant@vgregion.se
Göran Ekstedt
Kommunikationschef
Tel 0709-60 05 91
goran.ekstedt@vgregion.se